ΑΘΗΝΑ
18:52
|
26.04.2024
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον νέο προϋπολογισμό άσκησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

«Έχουμε για πρώτη φορά έναν προϋπολογισμό που είναι μαχαίρι στην καρδιά της κοινωνίας και τους ανθρώπους της αγοράς και ο οποίος έχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης και κατέληξε:

«Είναι ένας προϋπολογισμός, πραγματικό σχέδιο επί χάρτου, φτιαγμένος μόνο για να περνάει μια διαχειρίσιμη εικόνα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και που βασίζεται σε αβέβαιες παραδοχές. Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται για αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος δυστυχώς της ελληνικής κοινωνίας».

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πλουτοκρατία και στα συμφέροντά της, με φορολογικά κίνητρα, κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «την ίδια ώρα που ενισχύει υπέρογκα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, διαλύει τα λίγα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει, βάζει ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες, ενώ θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές υπέρ των κλινικαρχών».

A. Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25): Ο προϋπολογισμός είναι γραμμένος στο πόδι, έχει λάθη, είναι γεμάτος προβλήματα και στρεβλές στοχεύσεις

«Αργήσατε πάρα πολύ να παραδεχθείτε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αυτή η άρνηση και η ολιγωρία, σας οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις και σε εσφαλμένο προϋπολογισμό», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Τόνισε, πως ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης από το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για ύφεση 10%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών τότε απαντούσε ότι αυτό θα ήταν οριακά 0% γιατί «απέφευγε να πει την αλήθεια στους Έλληνες». Οι εκτιμήσεις, είπε, αυτές θα μπορούσαν να είχαν γίνει από την αρχή από το οικονομικό επιτελείο, αλλά αυτό «απαιτούσε γνώση, ειλικρίνεια και καθαρή ματιά που το υπουργείο Οικονομικών απέδειξε ότι δεν την είχε».

Ο προϋπολογισμός, τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, είναι «υφεσιακός και κινείται στα όρια της μυθοπλασίας. Ακόμα, είπε, και τα ποσά που προβλέπει για την Υγεία τα εγγράφει υπό αίρεση για το εάν τελικά θα τα δώσει, δεν έχει καμία μέριμνα για τις ΜμΕ, για τους περισσότερους κλάδους που δοκιμάζονται, για τους μακροχρόνια ανέργους, καμία υποδομή για την Παιδεία. Αντίθετα είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου ο προϋπολογισμός «είναι μιλιταριστικός, καθώς αυξάνονται κατά 65% οι αμυντικές δαπάνες αγγίζοντας τα 5,5 δισ. ευρώ» όταν «για την δημόσια Υγεία δίνετε 2 δισ. ευρώ. Προσλαμβάνετε εθελοντές στις ΕΔ και όχι προσωπικό στα νοσοκομεία».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου δήλωσε πως «εμείς διαφωνούμε με αυτόν τον προϋπολογισμό και δεν σας δίνουμε την συνενοχή». Οι κρίσεις, τόνισε «δεν ξεπερνιούνται με “ΝΑΙ” σε όλα και με τις πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ». Θεωρούμε, είπε, πως «η μοναδική πολιτική κατά της χρεοκοπίας της χώρας είναι το όραμα του ΜέΡΑ 25» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: δραστικό κούρεμα σε φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις, βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα και μια πράσινη παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Όλ. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία

«Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα τρέφεται από την πανδημία: βλέπε σχέδιο Πισσαρίδη», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Ήδη ο προϋπολογισμός του 2020 στρεφόταν κατά του κοινωνικού κράτους, με πολιτικές έντασης των ανισοτήτων. Καταργήσατε το κοινωνικό μέρισμα για 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Μειώσατε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα προνοιακά, οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα κλπ. 

Ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκει τη χώρα να μαστίζεται από την πανδημία, με 3.472 νεκρούς από κορονοϊό μέχρι χτες και με συντελεστή θνητότητας που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά. Κατά την άποψή σας, βέβαια, φταίνε οι πολίτες ή και ο χαρακτήρας τους, όπως είπε ο υπουργός σας, κ. Γεωργιάδης, για τη δραματική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Για την ανεργία φταίνε οι πολίτες, αφού δεν γράφουν, λέτε, καλά βιογραφικά».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. σε δαπάνες για την υγεία και στους πρωταθλητές στην ύφεση με 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020», είπε η κ. Γεροβασίλη και παρατήρησε: «στην Ε.Ε. και άλλες κυβερνήσεις είναι νεοφιλελεύθερες, δεν δήλωσαν όμως “ανέμελοι” και “εφησυχασμένοι”, αλλά έδρασαν εμπροσθοβαρώς». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι για το 2021 προβλέπει 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Υγεία. «Εν μέσω τραγωδίας, με 100 νεκρούς την μέρα δεν προβλέπετε προσλήψεις υγειονομικών! Δεν έχετε ενσυναίσθηση αλλά ούτε και συναίσθηση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι εκείνο που αυξάνεται στον προϋπολογισμό του 2021 είναι η προσδοκώμενη εισπραξιμότητα φόρων από τους χρεοκοπημένους Έλληνες.

«Με τον προϋπολογισμό που συζητείται σήμερα βλέπουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021. Αντιλαμβανόμαστε ότι με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και το δημόσιο χρέος στο 208% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Οι Μυκήνες κάηκαν, η Ακρόπολη πλημμύρισε, οι αρχαιότητες μεταναστεύουν για 50 χρόνια, αλλά ο ανέμελος πρωθυπουργός περιδιαβαίνει στην Πάρνηθα. Εξίσου ανέμελα έφτασε στις “ανέφελες Βρυξέλλες”. Σημασία έχει το ταξίδι και ..αποχαιρέτα τις κυρώσεις που χάνεις. Δεν λέω Καβαφική στάση».

Δ. Κωνσταντόπουλος: Οι ανισότητες επιστρέφουν

«Η κυβέρνηση οφείλει να επαναξιολογήσει τα γεγονότα και να δει τους δείκτες που αφορούν την κοινωνία», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. «Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2021 είναι ότι οι ανισότητες επιστρέφουν και μάλιστα με τον πιο άγριο και απροσδόκητο τρόπο. Γίνεται άδικη κατανομή φορολογικών βαρών, κάτι που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% το 2015 και το 2020 να μην ξεπερνά το 1,5%».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στις προβλέψεις για φορολογικά έσοδα. «Φαίνεται ότι το κράτος περιμένει το 2021 να εισπράξει φόρους από εισοδήματα νομικών προσώπων περίπου 830 εκατομμυρίων ευρώ και από την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί το 2020, άλλα 224 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, εδώ ταιριάζει η ρήση “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”», είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και σχολίασε και τα μέτρα για το λιανεμπόριο: «Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο αποτελεί κυνικό τρόπο εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων. Μιλάμε για 270.000 επιχειρήσεις που συντηρούν πάνω 650.000 θέσεις εργασίας. Όλα τα καταστήματα που δεν έχουν ψηφιακό σύστημα βιώνουν τον πιο άγριο και αθέμιτο ανταγωνισμό και μένουν στο παιχνίδι, μόνο οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και ο τζίρος μεταφέρεται από τη μικρομεσαία επιχείρηση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιλογή αυτή αποτυπώθηκε και στην ανισοβαρή κατανομή της ρευστότητας που δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα