ΑΘΗΝΑ
17:22
|
26.06.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσχανάκαρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κίνα ότι δεν συμμορφώνεται με προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με αυτό που συνέβη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία και η Κίνα εμπλέκονται σε ένα έντονο διασυνοριακό αδιέξοδο, με χιλιάδες στρατεύματα ανεπτυγμένα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση συμφωνιών και διατάραξη της ειρήνης και της ηρεμίας κατά μήκος της γραμμής πραγματικού ελέγχου από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσχανάκαρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κίνα ότι δεν συμμορφώνεται με προηγούμενες συμφωνίες και χαρακτήρισε τα γεγονότα του τρέχοντος έτους ως «ανησυχητικά, τα οποία εγείρουν βασικές ανησυχίες».

Μιλώντας στην 93η Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού FICCI, ο Τζαϊσχανάκαρ δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στο Λαντάκ δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας.

«Η άλλη πλευρά παραβίασε συμφωνίες του παρελθόντος, επηρέασε σοβαρά τα δημόσια αισθήματα σχετικά με την Κίνα στην Ινδία. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι η καλή θέληση που αναπτύχθηκε τόσο προσεκτικά θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Τζαϊσχανάκαρ.

Την Παρασκευή, η Ινδία επανέλαβε ότι η κατάσταση που συνεχίζεται τους τελευταίους έξι μήνες είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της κινεζικής πλευράς, η οποία επιδίωξε να επιφέρει μονομερή αλλαγή του καθεστώτος κατά μήκος της γραμμής πραγματικού ελέγχου (LAC) στο ανατολικό Λαντάκ. Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται μια μέρα αφότου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε και πάλι την Ινδία υπεύθυνη για την κατάσταση των συνόρων στο ανατολικό Λαντάκ.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε την Ινδία για την παραβίαση των συνόρων, αντιδρώντας στα σχόλια του Σ. Τζαϊσχανάκαρ ότι οι διμερείς δεσμοί έχουν «υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές», καθώς η Κίνα έδωσε στην Ινδία «πέντε διαφορετικές εξηγήσεις» για τις ενέργειές της στο Λαντάκ.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διατηρούν επικοινωνία μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών. Οι δύο πλευρές αναμένουν ότι περαιτέρω συζητήσεις θα βοηθήσουν στην επίτευξη συμφωνίας για αμοιβαία αποδεκτή λύση για την εξασφάλιση πλήρους απεμπλοκής σε όλα τα σημεία τριβής κατά μήκος της γραμμής πραγματικού ελέγχου στον δυτικό τομέα το συντομότερο δυνατό.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτόνων έχουν τεταθεί από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν ξέσπασε βίαιη σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτών τους για μια αμφισβητούμενη γραμμή οριοθέτησης ψηλά στα Ιμαλάια. Η Ινδία είπε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 από τους στρατιώτες της.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Λιμοκτονεί το 22% του πληθυσμού της Γάζας

Άρειος Πάγος: Κλήθηκαν δύο άτομα ως ύποπτοι για την υπόθεση των υποκλοπών

Νίκη των διαδηλωτών στην Κένυα- Ο Πρόεδρος Ρούτο απέσυρε το νομοσχέδιο για τους φόρους

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα