ΑΘΗΝΑ
13:17
|
25.04.2024
Η αρμενική και η αζερική ηγεσία κατηγορούν η μία την άλλη για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την κατάπαυση του πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συγκρούσεις στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς στρατιώτες των Αζέρων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή, στην πρώτη έκθεση για απώλειες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησε από τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι αρχές στην Αρμενία δήλωσαν ότι έξι από τους στρατιώτες τους τραυματίστηκαν σε αυτό που χαρακτήρισαν ως στρατιωτική επίθεση των Αζέρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Η κυβέρνηση του Μπακού ανέφερε ότι οι συγκρούσεις, οι οποίες άφησαν επίσης τραυματίες δύο Αζέρους στρατιώτες, πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχό της όταν οι μάχες έληξαν στις 10 Νοεμβρίου και το έδαφος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ήταν προηγουμένως στον έλεγχο των εθνικών Αρμένιων παραδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση την Παρασκευή και το Σάββατο είχε ως στόχο να καταστρέψει ή να εκδιώξει τις εχθρικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των Αζέρων στρατιωτών.

Το Γερεβάν ανέφερε ότι οι αρμενικές δυνάμεις απώθησαν τις απόπειρες εισβολών σε εδάφη που υποτίθεται ότι θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της επαρχίας των ανταρτών, δηλαδή των χωριών Χιν Τάγκερ και Χτσάμπερντ.

«Οι προκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίστηκαν σήμερα προς την κατεύθυνση των χωριών Μετς Σεν και Χιν Σεν στην περιοχή του Χαντρούτ», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Σε άλλη δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας είπε: «διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για την επίλυση της κατάστασης στο Χαντρούτ και τη διασφάλιση της επιστροφής των πλευρών στις προηγούμενες θέσεις τους».

Οι Ρώσοι ειρηνευτές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των συγκρούσεων δεν ανέφεραν σημαντικές συγκρούσεις, αλλά δήλωσαν ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε μια παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι «αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Αζερικής πλευράς και των Ρώσων ειρηνευτών από ορισμένους Αρμένιους ηγέτες και μέσα ενημέρωσης» ήταν απαράδεκτες.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα