ΑΘΗΝΑ
09:54
|
03.05.2024
Ο πρωθυπουργός του Σουδάν έφτασε στην Αιθιοπία με προσφορά να μεσολαβήσει στην επίλυση στης σύγκρουσης στο Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, έφτασε στην Αιθιοπία σήμερα την Κυριακή με αυτό που μια ανώτερη κυβερνητική πηγή του Σουδάν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ήταν μια προσφορά για μεσολάβηση στη σύγκρουση στην βόρεια περιφέρεια Τιγκράι, πρόταση που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε ως περιττή.

Ο Χάμντοκ, ο οποίος συνοδεύεται από Σουδανούς αξιωματούχους ασφαλείας, σχεδιάζει επίσης κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του να παρουσιάσει τις ανησυχίες της χώρας του όσον αφορά την ασφάλειά της στα σύνορά της με το Τιγκράι, ανέφερε η πηγή.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Αιθίοπα πρωθυπουργού, Άμπιι Αχμέτ, όταν ρωτήθηκε από το Reuters απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι προς μεσολάβηση μετά την κατάληψη και της πρωτεύουσας του Τιγκράι, Μεκέλε. Συμπλήρωσε δε πως «πως τα απομεινάρια της εγκληματικής κλίκας του TPLF έχουν διαλυθεί».

Υπενθυμίζεται πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 4 Νοεμβρίου μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του τότε κυβερνώντος κόμματος στο Τιγκράι, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (TPLF). Πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 950.000 εκτοπίστηκαν, περίπου 50.000 από αυτούς στο Σουδάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

O μεν Άμπιι Αχμέτ δήλωσε πως η κυβέρνηση επικράτησε πλήρως αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μεκέλε, το δε TPLF δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει τον αγώνα από τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα