Το Σουδάν από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται, και επίσημα, στη λίστα με τις χώρες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί κρατικούς χορηγούς τρομοκρατίας.
Χρειάστηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και κυρίως ικανοποίηση οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών αξιώσεων των ΗΠΑ από την μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν που αναπτύσσει κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα μετά την περσινή ανατροπή του (επί δεκαετίες) δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.
Μία από τις «προϋποθέσεις» που είχε θέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν η ομαλοποίηση των σχέσεων του Σουδάν με το Ισραήλ.
Η επιβεβαίωση της εξέλιξης ήρθε σήμερα από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, που ενημέρωσε τη σουδανική κυβέρνηση πως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέγραψε τη σχετική ειδοποίηση για αφαίρεση του Σουδάν από τη «μαύρη λίστα» στην οποία βρισκόταν από το 1993.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ακολούθως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνεται πως η εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και την υποστήριξη των ΗΠΑ «στην ιστορική, δημοκρατική μετάβαση του Σουδάν».
Πέρα από την απόφαση του Σουδάν να ομαλοποιήσει (υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ) τις σχέσεις με το Ισραήλ, είχε προηγηθεί συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 335 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιζώντες και τους συγγενείς θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία και της επίθεσης στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Cole έξω από τις ακτές της Υεμένης από μέλη της Αλ Κάιντα (που είχε βρει εκείνη την περίοδο καταφύγιο στο Σουδάν επί προέδρου Μπασίρ).