ΑΘΗΝΑ
18:40
|
26.04.2024
Παρά την επανέναρξη του συντονισμού της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στέλνει μήνυμα ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών και αποκατάσταση των σχέσεων με την ελεγχόμενη από τη Φατάχ κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο δίκτυο “Αλ Τζαζίρα” (Al Jazeera) το σαββατοκύριακο πέντε παλαιστινιακά κινήματα απηύθυναν έκκληση για έναν ενδοπαλαιστινιακό διάλογο με στόχο της αποκατάσταση της εθνικής ενότητας.

“Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να αποκατασταθεί η παλαιστινιακή ενότητα και να ανοικοδομηθούν όλοι οι εθνικοί θεσμοί με βάση τη συνεργασία”, δήλωσε ο Χοσάμ Μπαρντάν, υψηλόβαθμό στέλεχος της Χαμάς.

Τον περασμένο μήνα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την επανέναρξη του συντονισμού της με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, που είχε επισήμως τεθεί σε αναστολή από τον περασμένο Μάιο εξαιτίας ενός ισραηλινού σχεδίου για προσάρτηση εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. “Με γνώμονα τις διεθνείς επαφές του Μαχμούντ Αμπάς (…) και λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές και προφορικές δεσμεύσεις που έχουμε λάβει από τους Ισραηλινούς, θα επαναφέρουμε τις σχέσεις όπως ήταν πριν από τις 19 Μαΐου 2020”, είχε δηλώσει ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσέιν αλ Σέιχ.

Μια κίνηση που επικρίθηκε από τις παλαιστινιακές φατρίες πλην της Φατάχ, με τη Χαμάς να χαρακτηρίζει την ενέργεια “εμπόδιο” για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση. Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια είχε μάλιστα δηλώσει πως η απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής “δημιούργησε έναν μεγάλο φράγμα” για την επίτευξη της συμφιλίωσης με τη Χαμάς. Ωστόσο, χθες Κυριακή και ο Χανίγια υπογράμμισε πως η “Χαμάς είναι έτοιμη να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο ενότητας για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες αφανισμού του παλαιστινιακού αγώνα”.

Εκπρόσωποι των Φατάχ και Χαμάς είχε συναντηθεί για συνομιλίες τον περασμένο στο Κάιρο της Αιγύπτου ενώ και τον Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Τουρκία με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Παλαιστίνη. Ωστόσο, η Φατάχ δήλωσε προσφάτως οι διαφωνίες με τη Χαμάς ως προς την ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών παραμένουν ανοιχτές.

Η τελευταία φορά που διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστίνη ήταν το 2006 και η Χαμάς τις είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Χαμάςκαι Φατάχ σχημάτισαν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία γρήγορα κατέρρευσε. Μεταξύ των δύο οργανώσεων ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις που διήρκεσαν ένα χρόνο. Έκτοτε η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα και η Φατάχ ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, με έδρα τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη. Οι έως σήμερα προσπάθειες συμφιλίωσης είχαν αποτύχει.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα