Η κυβέρνηση του Εσουατίνι ανακοίνωσε τον θάνατο του πρωθυπουργού της χώρας, Άμπροουζ Ντλαμίνι, έναν περίπου μήνα αφότου είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.
O 52χρονος Ντλαμίνι απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής (13/12), σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής. Η επίσημη αιτία του θανάτου του δεν ΄χει γίνει γνωστή, αλλά νοσηλευόταν με σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19.
Ο Ντλαμίνι ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού του Εσουατίνι (είναι η πρώην Σουαζιλάνδη) τον Οκτώβριο του 2018.
Το μικροσκοπικό αφρικανικό βασίλειο του Εσουατίνι (μια από τις τελευταίες απόλυτες μοναρχίες στον πλανήτη) έχει πληθυσμό ενός περίπου εκατομμυρίου κι έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 6.768 μολύνσεις και 127 θανάτους λόγω κορονοϊού. Ο Ντλαμίνι είχε ανακοινώσει ότι διαγνώστηκε θετικός στις 16 Νοεμβρίου. Τις πρώτες δύο εμβδομάδες ήταν ασυμπτωματικός και καλά στην υγεία του, αλλά την 1η Δεκεμβρίου διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Νότια Αφρική καθώς είχε εκδηλώσει συμπτώματα Covid-19.
Their Majesties announce the sad passing of His Excellency the Prime Minister Ambrose Mandvulo Dlamini. pic.twitter.com/6alMuSN8oo
— Eswatini Government (@EswatiniGovern1) December 13, 2020
Ο διορισμός του Ντλαμίνι στην πρωθυπουργία από τον βασιλιά Εμσουάτι Γ’ είχε θεωρηθεί πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα του Εσουατίνι, αλλά ο ρόλος του ήταν περιορισμένος. Σ’ αυτό το βασίλειο ο βασιλιάς διορίζει και ελέγχει τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς της κυβέρνησης και όλα τα μέλη του κοινοβουλίου.
Ο Εμσουάτι Γ’ φόρεσε το στέμμα του το 1986, όταν ήταν μόλις 18 ετών, διαδεχόμενος τονπ ατέρα του, βασιλιά Σομπχούζα Β’ (πέθανε σε ηλικία 82 ετών). Στο πέρασμα των δεκαετιών έχει κατηγορηθεί για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες και τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και την προκλητική ευκολία με την οποία δαπανά δημόσιο χρήμα για να χτίσει παλάτια και να αγοράσει πολυτελή αυτοκίνητα, την ώρα που το 30% των υπηκόων του ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Εμσουάτι ήταν εκείνος που διέταξε το 2018 τη μετονομασία της χώρας από Σουαζιλάνδη σε Βασίλειο του Εσουατίνι.
Με πληροφορίες από BBC.com.