ΑΘΗΝΑ
16:05
|
25.04.2024
Και ο Τζο Μπάιντεν “το γνωρίζει καλά”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, “το γνωρίζει καλά”.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι όλες οι νέες προηγμένες φυγόκεντρες συσκευές που εγκαθίστανται στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις Natanz μπορούν να απενεργοποιηθούν μόλις όλοι οι υπογράφοντες την πυρηνική συμφωνία αρχίσουν να εφαρμόζουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) ότι η νίκη του Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε τη συζήτηση για επιστροφή της Ουάσινγκτον στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 ως προοίμιο για ευρύτερες συνομιλίες για το πυρηνικό έργο του Ιράν, τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις περιφερειακές δραστηριότητές του. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει αποκλείσει την προοπτική τερματισμού του πυραυλικού της προγράμματος ή κάποιας αλλαγής στην περιφερειακή της πολιτική. “Μήνες τώρα οι Αμερικανοί προσπαθούν να προσθέσουν το πυραυλικό πρόγραμμα τις συνομιλίες για το πυρηνικό και αυτό έχει ήδη απορριφθεί. Και ο κ. Μπάιντεν το γνωρίζει καλά”, τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος του Ιράν.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη σταδιακά μείωσε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας σε πέντε βήματα που σύμφωνα με τον Ρουχανί είναι αναστρέψιμα.

Ο Ροχανί υπεραμύνθηκε επίσης της εκτέλεσης ενός εξέχοντος διαφωνούντος δημοσιογράφου με έδρα τη Γαλλία ο οποίος είχε συλληφθεί από το Ιράν πέρυσι, λέγοντας πως η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Ρουχολάχ Ζαμ ήταν σύμφωνη με τον νόμο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες “έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν, αλλά ο Ζαμ εκτελέσθηκε με δικαστική απόφαση”, είπε ο Ροχανί στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. “Νομίζω πως δεν είναι πιθανό αυτό να πλήξει τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Ο Ζαμ είχε έδρα το Παρίσι και συνελήφθη πέρυσι υπό περιστάσεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί επίσημα. Πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συλληφθεί στο Ιράκ.

Καταδικάστηκε για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2017. Ο ιστότοπός του, Amadnews, είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Η Γαλλία χαρακτήρισε την εκτέλεση του Ζαμ “βάρβαρη και απαράδεκτη”. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας, καθώς και της Γερμανίας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις επικρίσεις σχετικά με την εκτέλεση, ανέφεραν χθες ιρανικά ΜΜΕ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα