ΑΘΗΝΑ
22:03
|
04.10.2023
Λόγω σφάλματος, που επέτρεψε την ακούσια δημοσιοποίηση ιδιωτικών αναρτήσεων...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας των ψηφιακών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ στο Twitter λόγω σφάλματος, που επέτρεψε τη δημοσιοποίηση ορισμένων ιδιωτικών αναρτήσεων.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο σε βάρος μεγάλης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας βάσει του νέου μηχανισμού επίλυσης διαφορών της ΕΕ. Ωστόσο, το ποσό δεν είναι σπουδαίο για τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει το Τουίτερ από τις δραστηριότητές του στο διαδίκτυο. Είναι δε σαφώς μικρότερο από εκείνο που ζητούσαν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) καθιστά την Επιτροπή Προστασίας των Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ως κορυφαία ρυθμιστική αρχή των Twitter, Facebook, Apple και Google εντός της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι έχουν εκεί την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κανονισμός GDPR εφαρμόζεται από το 2018, ωστόσο η υπόθεση με το Twitter είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιείται το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών βάσει του οποίου η ρυθμιστική αρχή ενός κράτους αποφασίζει προτού διαβουλευτεί με άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η DPC, που έχει ανοίξει περισσότερες από 20 έρευνες για αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις έως το 4% των συνολικών εσόδων μιας εταιρείας ή 20 εκατομμύρια ευρώ, όποιο είναι υψηλότερο.

Είχε την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Twitter ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για το σφάλμα στην εφαρμογή Android που αναγνωρίστηκε στις αρχές του 2019, όταν και ορισμένα προσωπικά tweet χρηστών δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο, στο πρόστιμο τέθηκε πλαφόν ύψους 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών, καθώς κρίθηκε ως μια πολύ μικρότερη παραβίαση.

Ζητούσαν πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ!

Η ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας επεδίωκε την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ και η Γερμανία μεταξύ 7,3 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας των Δεδομένων, ως ένσταση στην προκαταρκτική απόφαση της Ιρλανδίας τον Μάιο.

Η ιρλανδική DPC εκτιμά πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, εντός 72 ωρών τη ρυθμιστική αρχή έπειτα από το σφάλμα που καταγράφηκε στην προστασία των δεδομένων των χρηστών του.

Σύμφωνα με το ίδιο, η τιμωρία είναι ένα «αναλογικό και αποτρεπτικό μέτρο» για την αποτυχία του Twitter τόσο να ενημερώσει για την παραβίαση εγκαίρως όσο και να την καταγράψει επαρκώς.

Το Twitter επισημαίνει σε μια ανακοίνωση πως η καθυστέρηση στο να γνωστοποιήσει το συμβάν ήταν μια «απροσδόκητη συνέπεια της επάνδρωσης μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2018 και της ημέρας της Πρωτοχρονιάς» και ότι έχει κάνει αλλαγές ώστε τα μελλοντικά περιστατικά να γνωστοποιούνται εγκαίρως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Το ξεδιάντροπο Politico και οι χυδαίοι απολογητές του ναζισμού

Εντείνεται η βία εναντίον δημοσιογράφων στην Αϊτή

Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη η δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν

Ινδία: Έφοδος αστυνομίας σε σπίτια δημοσιογράφων για «παράνομες χρηματοδοτήσεις» από Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα