ΑΘΗΝΑ
09:46
|
30.06.2024
O Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "ανεξήγητες" τις κυρώσεις και ζήτησε από τον "νατοϊκό σύμμαχο" της Τουρκίας να τις αποσύρει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεξήγητες χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και απειλεί με αντίποινα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Ουάσιγκτον είχε προσκληθεί επανειλημμένα σε διάλογο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ υπήρξε και πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας. Σήμερα, η Άγκυρα καλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την “άδικη” απόφαση που “θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις”, ενώ απειλεί και με αντίποινα, σημειώνοντας ότι “η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία βήματα κατά αυτής της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας και θα επιβάλει αντίποινα σε χρόνο και με τρόπο που θα θεωρήσει κατάλληλο”.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ρωσίας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τις χαρακτηρίζει “παράνομες” και “αλαζονικές”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε “προσωπικά αναστατωμένος” και ενημέρωσε ότι η Τουρκία αναμένει “από τον νατοϊκό της σύμμαχο (τις ΗΠΑ) να μας υποστηρίξει στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και εναντίον των δυνάμεων που έχουν λογαριασμούς στην περιοχή μας.  Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θέλει εντάσεις ή συγκρούσεις”.

“Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε με μια χροιά απειλής, ότι “Όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός έτσι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας”.

Για τα γεωστρατηγικά σχέδια της Τουρκίας, ο Ερντογάν σχολίασε ότι “σε έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται απο τη Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο κι απο τη Συρία μέχρι και τον Καύκασο, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Και την κάνουμε για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Η ανάκληση μίας άδειας εξόρυξης ως παράγοντας που δεν πρέπει να λείπει από την εξίσωση των βουλευτικών εκλογών

Το Ισραήλ στοχεύει τη χριστιανική κοινότητα στην Παλαιστίνη: Υπουργείο Εξωτερικών

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Ο Αραβικός Σύνδεσμος παύει να χαρακτηρίζει τη Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα