ΑΘΗΝΑ
02:12
|
13.05.2024
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών καταγγέλλει παρέμβαση στις αγορές για να επηρεαστεί το ισοζύγιο πληρωμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ελβετία και Βιετνάμ κατονομάστηκαν ως “χειραγωγοί νομίσματος” από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς κατηγορούνται ότι εσκεμμένα προέβησαν σε υποτίμηση του φράγκου και του ντονγκ για να αποτρέψουν προσαρμογές στο ισοζύγιο πληρωμών. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει σε εξαμηνιαία του έκθεσή του ότι από τις αρχές του έτους και ως τον Ιούνιο του 2020 τόσο η Ελβετία όσο και το Βιετνάμ παρενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψουν προσαρμογές στο ισοζύγιο πληρωμών. Το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι το Βιετνάμ έδρασε για να αποκτήσει “αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εμπόριο”.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ζυρίχης, η οποία απέρριψε τον χαρακτηρισμό της “χειραγωγού νομίσματος” ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να “παρεμβαίνει δυναμικά” στην αγορά συναλλάγματος. Εξήγησε, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ότι η “οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι απαραίτητες για τη νομισματική πολιτική της Ελβετίας προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες που εγγυώνται τη σταθερότητα των τιμών”.

Για να χαρακτηριστεί κάποια χώρα ως “χειραγωγός νομίσματος”, πρέπει να έχει τουλάχιστον $20 δισ. πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, καθώς και να πραγματοποιεί παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος που υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών να ξεπερνάει το 2%. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι έχει προσθέσει στη “λίστα των υπό παρακολούθηση κρατών” την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και την Ινδία. Στη λίστα βρίσκονται ήδη η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία. 

Πηγή: BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μισθοί στην πρέσα-Συντάξεις στα τάρταρα 

Τουρκία: Νέος νόμος για τη ρύθμιση αγοροπωλησίας κρυπτονομισμάτων

ΗΠΑ: Βουτιά στο ποσοστό κατανάλωσης, χαμηλότερο επίπεδο για το εξάμηνο

Νέα Αριστέρα: Πρωθυπουργός της μαύρης εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα