Ένας νοσηλευτής στην Αλάσκα εμφάνισε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της Pfizer και εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο ασθενής δεν πάσχει από κάποια αλλεργία ούτε έχει ιστορικό αλλεργιών.
Η Pfizer “συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές” προκειμένου να αξιολογηθούν σωστά οι παράμετροι αυτής της “πιθανώς σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας χθες (Τετάρτη 16/12), ενώ “συνεχίζεται η παρακολούθηση των εμβολιασμένων για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων” και “σε περίπτωση που χρειαστεί, θα επικαιροποιηθούν οι όροι χρήσης και η ετικέτα των πιθανών επιπλοκών του εμβολίου”.
Η Pfizer υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου δεν προέκυψαν περιστατικά (ή έστω ενδείξεις) αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετοί από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech εμφάνισαν συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ.
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές έχουν εκδόσει οδηγία για όσους έχουν ιστορικό “αναφυλαξίας σχετιζόμενης με κάποιο εμβόλιο, με τροφές ή φαρμακευτικές ουσίες” να αποφύγουν το εμβόλιο κατά της Covid-19. Παράλληλα, τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με “εξοπλισμό ανάνηψης”, κάτι που αποτελεί σύσταση και της ίδιας της Pfizer.
Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών της Pfizer δεν καταγράφηκαν περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά είναι γνωστό ότι η εταιρεία είχε αποκλείσει από τις δοκιμές άτομα με ιστορικό αλλεργιών ή όσους εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν έστω και μία αλλεργική αντίδραση στη ζωή τους που σχετιζόταν με φαρμακευτική ουσία.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech την περασμένη Παρασκευή και ήδη από τη Δευτέρα ξεκίνησε ο εμβολιασμός με τις 2.9 εκατομμύρια δόσεις που αποτελούν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου που έφτασε στη χώρα. Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει τον εμβολιασμό των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και τους τροφίμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και υπάρχει σαφής οδηγίας για όσους έχουν αλλεγικό ιστορικό να το αποφύγουν.
Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη και το Μπαχρέιν έχουν επίσης εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer και σε δεύτερο χρόνο θα εγκρίνουν και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ως βάση την ίδια πειραματική μέθοδο, του mRNA.
Με πληροφορίες από RT.com.