ΑΘΗΝΑ
00:07
|
27.04.2024
Οι αποκαλύψεις του “Le Point”, η αρνητική στον κορονοϊό Μπριζίτ και οι φήμες ότι μολύνθηκε στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν από τους πρώτους ηγέτες στον κόσμο που υιοθέτησε με θέρμη τον χαιρετισμό “Namaste” και τις αγκωνιές λόγω πανδημίας. Αν ήταν κανείς κακεντρεχής – και πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν να είναι – σήμερα που ο πρόεδρος της Γαλλίας διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, θα του έλεγε ότι του ταιριάζει γάντι η φράση: “Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις” διότι εδώ και καιρό ο Μακρόν έδειχνε σημάδια μεγάλης χαλάρωσης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων “Ρόιτερς” (Reuters) τη Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν διαγνωστεί θετικός, ο Μακρόν υποδέχθηκε στο Ελιζέ τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, 70 ετών, με μια θερμή χειραψία και μια χαλαρή αγκαλιά. Μπορεί να φορούσαν και οι δύο μάσκες, αλλά ο Μακρόν παραβίασε τον υπ’ αριθμό ένα κανόνα που είχε επιβάλει σε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του: αποφεύγουμε τις χειραψίες, τις αγκαλιές τα φιλιά. “Το γνωρίζετε, σώζουν ζωές. Οι φραγμοί στις χειρονομίες δεν είναι επιλογή”, είχε γράψει ο πρόεδρος της Γαλλίας στον λογαριασμό του στο Twitter στις 12 Ιουλίου.

Ακόμα και το προεδρικό γραφείο του Μακρόν παραδέχθηκε ότι ο Πρόεδρος έκανε λάθος με την Γκουρία. “Είναι λάθος, έκανε την κίνηση αυτή, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε”, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο Πρόεδρος έπλενε συνέχεια τα χέρια του και ζητούσε από τους καλεσμένους του να κάνουν το ίδιο.  

Πάντως τηλεοπτικά στιγμιότυπα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες έχουν απαθανατίσει και πάλι κάπως “ανέμελο” τον πρόεδρο της Γαλλίας στον τρόπο με το οποίο χαιρετούσε αξιωματούχους, όπως τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαελ Μισέλ. Τώρα οι Μισέλ και Σάντσεθ τέθηκαν προληπτικά σε αυτοαπομόνωση.

Πηγές από τη γαλλική προεδρία που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο Μακρόν να μολύνθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Le Point: Το μεγάλο τραπέζι στο Ελιζέ

Ένα μεγάλο τραπέζι, περίπου 15 μέτρων, είχε στηθεί σε σάλα του Ελιζέ. Εκεί, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τους αξιωματούχους-καλεσμένους του προκειμένου να συζητήσουν για τις τοπικές εκλογές και το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει. Ένα δείπνο που σύμφωνα με το περιοδικό “Le Point” όχι μόνο ξεπερνούσε τον αριθμό-όριο των έξι ατόμων, αλλά και διήρκεσε μετά τις 12:00 το βράδυ, ώρα που στη Γαλλία υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Απέναντι από τον Εμανουέλ Μακρόν κάθισε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στα δεξιά του καθόταν ο γ.γ. της Προεδρίας, Αλέξις Κολέρ, και στα αριστερά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ρισάρ Φεράν, ενώ είχαν συνδαιτυμόνες τους και άλλους Γάλλους αξιωματούχους. Συνολικά, περίπου 10 άτομα.

Ο Μακρόν και οι καλεσμένοι του απόλαυσαν γαρίδες και θαλασσινά, συζητώντας τις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, το δημοψήφισμα, αλλά και το πρόγραμμα μεταρρύθμισης για τους επόμενους έξι μήνες. “Ο πρόεδρος ήταν σε καλή κατάσταση και δεν είχε συμπτώματα, δεν υπήρχε ούτε μία ένδειξη ότι μπορεί να είναι άρρωστος! Δεν μιλήσαμε καν γι’ αυτό”, λέει ένας από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με το “Le Point”. Άλλη μη κατονομαζόμενη πηγή: “Φυσούσε τη μύτη του και είχε βήχα από την Τετάρτη”. Οπως περιγράφει, ο Μακρόν και οι καλεσμένοι του κάθισαν σε ένα τραπέζι 15 μέτρων, ενώ υπήρχαν αποστάσεις ανάμεσά τους, και ο καθένας είχε το μικρόφωνο και φορούσε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια, εκτός από την ώρα του γεύματος. Το δωμάτιο, προσθέτει, αεριζόταν.

Διάγγελμα με mea culpa

Στις 28 Οκτωβρίου όταν ο Εμανουέλ Μακρόν με διάγγελμα ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας του στο δεύτερο αυστηρό λοκντάουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι και ο ίδιος ορισμένες φορές δεν τηρεί τις αποστάσεις. Είχε πει: “Πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους περιορισμούς στις χειρονομίες, ιδίως με τα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας. Δεν είναι τώρα η ώρα να κάνουμε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε μετά”.

Αρνητική η Μπριζίτ

Μετά τη διάγνωση, σε τεστ, φυσικά, υποβλήθηκε και η σύζυγός του, Μπριζίτ, η οποία βρέθηκε αρνητική στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Αρνητικός βρέθηκε και ο Μίχολ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις επειδή είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είναι επίσης αρνητικός, αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου για προληπτικούς λόγους. Από τη Λισαβόνα έγινε γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, βρέθηκε αρνητικός στον SARS-CoV-2.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα