ΑΘΗΝΑ
22:50
|
19.04.2024
"Η Ιερουσαλήμ πρέπει να μείνει ενιαία, αλλά θα έχει θέση για μία παλαιστινιακή πρωτεύουσα" είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα al-Sharq al-Awsat
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται πως προετοιμάζεται το έδαφος για την έναρξη μίας ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης έξι χρόνια μετά τη διακοπή της από την περίοδο της δεύτερης θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Με φόντο τις πρόσφατες διαδοχικές συμφωνίες του Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες (μεταξύ αυτών το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα κ.α.) ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και ε.α. στρατηγός Μπένι Γκαντς εμφανίστηκε σήμερα να μιλά για πρώτη φορά σε… σαουδαραβική εφημερίδα (εν προκειμένω στην εφημερίδα al-Sharq al-Awsat) αποδεχόμενος πως στην Ιερουσαλήμ υπάρχει θέση για την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους!

“Η Ιερουσαλήμ πρέπει να μείνει ενιαία, αλλά θα έχει θέση για μία παλαιστινιακή πρωτεύουσα. Είναι τεράστια πόλη γεμάτη με μέρη ιερά σε όλους μας. Θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να έχουν μία κατάλληλη γεωγραφική επέκταση που τους καθιστά ικανούς να ζήσουν μία άνετη ζωή χωρίς εμπόδια” είπε επί λέξει ο Ισραηλινός υπουργός γράφοντας, με κάποιο τρόπο, Ιστορία καθώς είναι ο πρώτος αξιωματούχος από το Ισραήλ που δίνει συνέντευξη σε εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας…

A Trip to the Holy Land (2021) — Wythenshawe Community Church

Και συνέχισε: “Οι Παλαιστίνιοι θέλουν και αξίζουν μία οντότητα στην οποία μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα”. Ο Ισραηλινός υπουργός ήταν πολύ προσεκτικός καθώς απέφυγε συστηματικά να χρησιμοποιήσει τη λέξη “χώρα” ή “κράτος” επιλέγοντας αντ’ αυτού τη λέξη “οντότητα”. Πιθανώς γιατί επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να οριοθετήσει μία μελλοντική διαπραγμάτευση με κατάληξη όχι ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων (όπως ορίζουν άλλωστε όλες οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ), αλλά με κατάληξη τη δημιουργία ενός προτεκτοράτου που θα εξαρτά την οικονομία και την ασφάλειά του από το Ισραήλ.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας αντιλαμβανόμενος την πιθανή “παγίδα” έσπευσε να ζητήσει διευκρινήσεις, ρωτώντας εάν η “παλαιστινιακή οντότητα” στην οποία αναφερόταν θα συνιστά κράτος. “Πείτε το κράτος, πείτε το αυτοκρατορία… Μπορούν να το αποκαλέσουν όπως θέλουν. Είναι δικαίωμα τους να αισθάνονται την ανεξαρτησία και να έχουν μία πρωτεύουσα. Θέλουμε μία παλαιστινιακή οντότητα με την κατάλληλη εδαφική συνέχεια, που θα καταστήσει εφικτή μία άνετη διαβίωση εντός αυτής, δίχως εμπόδια. Αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι η ασφάλεια. Χρειαζόμαστε σημεία στρατηγικής “παρατήρησης” για ασφάλεια” πρόσθεσε ο Γκαντς.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, θύμισε ένα από τα σημεία του περιβόητου σχεδίου του Τραμπ για τη λεγόμενη “Συμφωνία του αιώνα” που ουσιαστικά απέτρεπε τη δημιουργία στρατού σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος…

Σε άλλο σημείο, ο Γκαντς παραδέχθηκε αυτό που είναι σχεδόν αυτονόητο για τους κατοίκους και πολιτικούς παράγοντες της ευρύτερης Μέσης Ανατολή: Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή δίχως τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Ξεκαθάρισε εντούτοις πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποσυρθεί στα σύνορα που είχε προ του 1967 εκτιμώντας πως θα μπορούσε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση σε μία σχετική διαπραγμάτευση…

Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο την επιθυμία να αποτελέσουν οι Παλαιστίνιοι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας χαρακτηρίζοντας “σπουδαία και πραγματική ευκαιρία” την ομαλοποίηση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Στα παραλειπόμενα της συνέντευξης (όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο ίδιο το ρεπορτάζ της σαουδαραβικής εφημερίδας) είναι αξιοσημείωτο και ένα άλλο γεγονός: Η συνέντευξη πάρθηκε παρουσία του δημοσιογράφου στο…Τελ Αβίβ, σε μία περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στον Γκαντς και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου οξύνονται, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές (για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια) μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα