ΑΘΗΝΑ
05:53
|
01.05.2024

Διερευνητικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν ανακοινώθηκε σήμερα πως είχε την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μαρκ Μίλι, μεταβαίνοντας στη Ντόχα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διερευνητικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν ανακοινώθηκε σήμερα πως είχε την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μαρκ Μίλι, μεταβαίνοντας στη Ντόχα του Κατάρ.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται πως ο Αμερικανός στρατηγός επισήμανε στους συνομιλητές του την «ανάγκη να μειωθεί αμέσως» η βία και να επιταχυνθεί «η πρόοδος προς μια πολιτική λύση» που θα ενισχύσει τη σταθερότητα της περιοχής και «θα προστατεύει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μετά τη Ντόχα ο Αμερικανός επιτελάρχης μετέβη την περασμένη Τετάρτη στην Καμπούλ όπου συνάντησε τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

Ωστόσο οι συναντήσεις αυτές έμειναν μυστικές μέχρι την ολοκλήρωσή τους από το φόβο των ΗΠΑ για πιθανά ιρανικά αντίποινα.

Μεταξύ άλλων και διότι σε λίγες βδομάδες συμπληρώνεται η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020 από αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του στρατηγού Μίλι με τους Ταλιμπάν.

Τον Ιούνιο είχε ήδη μεταβεί στο Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν έχουν το πολιτικό τους γραφείο.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, που  ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ντόχα, διακόπηκαν έως τις 5 Ιανουαρίου, ενώ δέκα μέρες μετά προβλέπεται να περιοριστούν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν σε περίπου 2.500 στρατιώτες.

Ο αμερικανικός στρατός είχε 13.000 άνδρες στο Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο και η αμερικανική παρουσία μειώθηκε σε 5.000 στρατιώτες τον Ιούνιο και 4.500 τον Νοέμβριο.

Βάσει ξεχωριστής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν να αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μέχρι το Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη δέσμευση των Ταλιμπάν να συζητήσουν με την Καμπούλ.

Εντούτοις, οι διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Αφγανών αξιωματούχων δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να μειώσουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν που πλέον γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα