ΑΘΗΝΑ
22:44
|
16.04.2024
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν δεκάδες περιπτώσεις επαναπροώθησης που αφορούν περίπου 2900 άτομα, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες ανήλικοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν τρομοκρατημένοι για αυτά που άφησαν πίσω τους και φοβόντουσαν αυτά που βρίσκονταν μπροστά τους. Ακούσαμε πολλές ιστορίες για τους κινδύνους διέλευσης των συνόρων εντός ΕΕ…

Ελπίζουμε ότι αυτή η βίβλος θα οδηγήσει σε πραγματική δράση και θα τερματίσει τη βία στα σύνορα μία διά παντός. Οι λύσεις γι’ αυτό υπάρχουν. Όμως λείπει η πολιτική βούληση…”

Αυτό επισημαίνεται στην εισαγωγή μίας μεγάλης έρευνας 1500 σελίδων που αποτέλεσε τη “Μαύρη Βίβλο” για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και δημοσιεύτηκε σήμερα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστευσης.

Η δίτομη έρευνα δημοσιεύτηκε από το Δίκτυο Παρακολούθησης Διασυνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network – BVMN), ένα αυτο-οργανωμένο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στην έκθεση καταγράφονται τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και επαναπροωθήσεων στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών γύρω από 892 ομαδικές μαρτυρίες που αφορούν συνολικά τις εμπειρίες 12.654 ατόμων.

Οι καταγραφές αφορούν επαναπροωθήσεις και συνοριακή βία σε Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία,  Ουγγαρία, Κροατία, Μάλτα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Image

Οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, από το 2019 που μέλη του δικτύου BVMN βρίσκονται στην περιοχή, έχουν καταγραφεί από τους ίδιους 58 περιστατικά επαναπροωθήσεων, που αφορούν περίπου 2.900 άτομα.

Τα μέλη του δικτύου κατέγραψαν πως στο 90% των περιπτώσεων η επαναπροώθηση συνοδεύτηκε από μία ή περισσότερες μεθόδους βασανισμού και κακομεταχείρισης.

Το 52% των καταγεγραμμένων από το BVMN περιστατικών επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, αφορούσαν ομάδες προσφύγων που περιείχαν ανήλικα μέλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα