ΑΘΗΝΑ
13:01
|
26.04.2024
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ Βάλε. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ Βάλε απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή στο Καράκας.

«Σήμερα, 18 Δεκεμβρίου 2020, λόγω καρδιακής ανακοπής, ένας ακούραστος μαχητής πέθανε, ο αγαπημένος μας Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ Βάλε. Ειρήνη στην ψυχή του », έγραψαν  οι συγγενείς του στον προσωπικό λογαριασμό του βετεράνου πολιτικού στο Twitter.

Ο Ρανχέλ σε ηλικία 16 ετών ήταν ήδη ενεργός πολιτικοποιημένος πολίτης ως μέλος του κεντροαριστερού κόμματος URD.  Αντιστάθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ρόμουλο Άνχελ δελ Μόντε Κάρμελο Γκαλιέγκος Φρέιρε το 1948.

Ο Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ Βάλε επέστρεψε στη Βενεζουέλα μετά την πτώση του δικτάτορα στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες το 1958.

Στενός συνεργάτης του Ούγο Τσάβες (1999-2013) και βασικός παράγοντας στην άνοδό του στην εξουσία, ο Ρανχέλ ήταν ένας πλέον δραστήριους αριστερούς ηγέτες κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Ήταν αναπληρωτής στο πρώην Συνέδριο της Βενεζουέλας για περισσότερες από δύο δεκαετίες και επιδίωξε την προεδρία τρεις φορές (1973, 1978 και 1983), με την υποστήριξη αριστερών κομμάτων.

Επί προεδρίας Τσάβες του ανατέθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών (1999-2001), το υπουργείο Άμυνας (2001-2002) και η αντιπροεδρία της χώρας από το 2002 έως το 2007.

Ο Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ Βάλε γεννήθηκε στο Καράκας το 1929. Σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο Σντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Είχε τιμηθεί με αντίγραφο του ξίφους του απελευθερωτή της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ αλλά και με το Εθνικό Βραβείο Δημοσιογραφίας για την προσφορά του ως δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος, ερευνητής και συγγραφέας.

Ο Ρανχέλ ήταν αρθρογράφος σε πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης και φέτος ήταν παρουσιαστής της πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής “José Vicente Hoy” στο κανάλι Televen. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ρανχέλ κατηγορήθηκε ότι ήταν η “βιτρίνα” του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Είχε επίσης κατηγορηθεί για αμφιλεγόμενα κεφάλαια και σε πολλές περιπτώσεις το όνομά του προέκυψε σε παράνομες υποθέσεις με την Κολομβία.

Πηγή: TeleSur, Semana.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα