ΑΘΗΝΑ
11:33
|
26.04.2024
Η Βελγίδα υφυπουργός εσωτερικών Έβα Ντε Μπλέεκερ δημοσίευσε κατά λάθος τις τιμές των εμβολίων στο Twitter της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα -και χάρη στο λάθος μιας Βελγίδας πολιτικού – έγιναν γνωστές οι τιμές στις οποίες αγοράζει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υφυπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Έβα Ντε Μπλέεκρ, ανήρτησε χθες (Πέμπτη 17/12) τον πίνακα με τις τιμές όλων των εμβολίων που προμηθεύεται η Ε.Ε. και το συνολικό κόστος που θα έχει η προμήθεια των εμβολίων για τη χώρα της. Λίγο αργότερα το tweet κατέβηκε από τον λογαριασμό της, αλλά η ενημερωτική ιστοσελίδα HLN πρόλαβε να κρατήσει το screenshot.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού, επικαλούμενη τις εμπιστευτικές εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την αγορά τους.

Εδώ και μήνες, ευρωβουλευτές αλλά και οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αφορούν χρήματα των φορολογούμενων, για τη χρήση των οποίων θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.  

Η Κομισιόν έχει μέχρι στιγμής συνάψει συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές για τα εμβόλια, ενώ χθες ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές με μία ακόμη. Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα καταθέσει ξεχωριστή παραγγελία για κάθε ένα από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσίευσε η Ντε Μπλέεκερ, οι τιμές τιμές στις οποίες αγοράζει τα εμβόλια η Ε.Ε. κυμαίνονται από 1.78 ευρώ ως και 18 δολάρια η δόση.

Αναλυτικά για κάθε εμβόλιο:

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson, $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56
  • BioNTech/Pfizer: €12
  • CureVac: €10
  • Moderna: $18

Το Βέλγιο, για παράδειγμα, θα αγοράσει περισσότερες από 33 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με συνολικό κόστος 279 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ντε Μπλέεκερ δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση του πίνακα ήταν “ένα λάθος της ομάδας επικοινωνίας” της, εκτιμώντας ότι αυτό το λάθος δεν θα θέσει σε κίνδυνο οτιδήποτε αφορά την πρόσβαση του Βελγίου στα εμβόλια.  

Μετά το περιστατικό, η Κομισιόν δήλωσε: “Δεν θα σχολιάσουμε αυτό που συνέβη στο Βέλγιο, αλλά οι τιμές των εμβολίων είναι εμπιστευτικές”.

Με πληροφορίες από Politico.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα