ΑΘΗΝΑ
17:17
|
24.04.2024
Η κυβέρνηση της Σομαλίας κατηγόρησε την Κένυα ότι εξοπλίζει τοπικές πολιτοφυλακές με σκοπό να επιτεθούν στις δυνάμεις της στα σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σομαλίας κατηγόρησε την Κένυα ότι εξοπλίζει τοπικές πολιτοφυλακές με σκοπό να επιτεθούν στις δυνάμεις της στα σύνορα, λίγες μόνο ημέρες μετά τη διακοπή των διπλωματικών δεσμών με την γειτονική χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ικανές να «υπονομεύσουν τη γενική ασφάλεια της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής», δήλωσε το Υπουργείο Πληροφοριών της Σομαλίας σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της στο Twitter το Σάββατο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας δεν έχει ως τώρα κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες της σομαλικής πλευράς.

Οι ισχυρισμοί γίνονται αφού η Κένυα είπε αυτήν την εβδομάδα ότι θα ανοίξει προξενείο στη Σομαλιλάνδη, μια αποσχισμένη περιοχή που κήρυξε ανεξαρτησία το 1991 από την υπόλοιπη Σομαλία μετά από εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση της Σομαλίας -που δεν αναγνωρίζει την χώρα- διέταξε τους διπλωμάτες της Κένυας να αποχωρήσουν από το Μογκαντίσου μετά την έναρξη των συνομιλιών με τη Σομαλιλάνδη, με το Ναϊρόμπι να απαντά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Η ένταση ωστόσο μεταξύ των χωρών έχει μπεί σε φάση όξυνσης από την περσινή απόφαση του Μογκαντίσου να εκκινήσει μονομερώς δημοπρασία τεσσάρων πετρελαϊκών οικοπέδων σε αμφισβητούμενη ανάμεσα στα δύο κράτη περιοχή, ενώ και παλιότερα η δραστηριότητα της τζιχαντιστικής Αλ-Σαμπάμπ που έχει τη βάση στο σομαλικό έδαφος είχε προκαλέσει την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της Κένυας.

Πηγές: Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα