ΑΘΗΝΑ
08:01
|
25.04.2024
Οι New York Times ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιστρέψουν το βραβείο Peabody 2018 για το podcast "Caliphate.
A
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι New York Times ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα επιστρέψουν το βραβείο Peabody 2018 για το podcast “Caliphate”, λίγες ώρες μετά την παραδοχή της εφημερίδας ότι μεγάλα τμήματα της ηχητικής σειράς δεν πληρούσαν τα συντακτικά της πρότυπα.

Η Ρουκίνι Μαρία Καλλιμάχι ο οποίος φιλοξένησε τη σειρά, έγραψε σε ένα tweet την Παρασκευή μεταξύ άλλων: “Για τους ακροατές μας, ζητώ συγγνώμη για όσα μας διέφυγαν και όσα έγιναν λάθος”.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της γνωστής και ιστορικής εφημερίδας Ντιν Μπακέ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρωϊνό podcast των NYT παραδέχθηκε ότι ο λεπτομερής έλεγχος του υλικού που συνήθως γίνεται από την εφημερίδα δεν έγινε στην περίπτωση του Caliphate, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την αμέλεια που επέδειξε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου podcast ένας φερόμενος ως δήμιος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έδωσε παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές δραστηριότητες στις οποίες υποστήριξε πως συμμετείχε ή παρακολούθησε, γεγονός που διαψεύστηκε στην πορεία από τις καναδικές αρχές.

Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε καίριο πλήγμα για το κύρος της πασίγνωστης αμερικανικής εφημερίδας η οποία επένδυσε σημαντικούς πόρους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2018. Είναι επίσης μια ζοφερή υπενθύμιση για τη βιομηχανία της δημοσιογραφίας ότι ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μπορούν να κάνουν δαπανηρά και ντροπιαστικά λάθη. Τέλος, κριτική γίνεται από μεγάλη μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου για το έδαφος που κερδίζει η μέθοδος της αφήγησης (storytelling) σε βάρος του παραδοσιακού ρεπορτάζ, με δυσανάλογο κόστος σε επίπεδο εγκυρότητας και ακρίβειας.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Ιταλία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στα νύχια της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα