ΑΘΗΝΑ
15:04
|
03.05.2024
Στην αποστολή μηνυμάτων έχει προχωρήσει η ΑΑΔΕ σε περίπου 10.000 Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις από άλλες χώρες της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αποστολή μηνυμάτων έχει προχωρήσει η ΑΑΔΕ σε περίπου 10.000 Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διασταυρώσεων που έγιναν μέσω της διαδικασίας της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από χώρες της Ε.Ε., διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν δήλωσαν στην εφορία τα ποσά που είχαν εισπράξει το 2014 ή είχαν δηλώσει ποσά χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που είχαν εισπράξει.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι  συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να λάβουν  μηνύματα από την ΑΑΔΕ  με τα οποία ειδοποιούνται ότι έχουν εντοπιστεί για τα ποσά συντάξεων αλλοδαπής τα οποία φέρονται να απέκρυψαν. Παράλληλα, καλούνται να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος (στη συγκεκριμένη περίπτωση για το 2014) προκειμένου να δηλώσουν τα ποσά των συντάξεων που δεν δήλωσαν και να πληρώσουν το επιπλέον ποσό του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί, προσαυξημένα με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Διευκρινίζεται επίσης πως επειδή η πανδημία όμως είχε αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Γι’ αυτό η ΑΑΔΕ με πρόσφατη εγκύκλιο διευκρινίζει ότι κάνει δεκτό οι τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών να παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ακόμα κι αν δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά κατά το χρόνο υποβολής τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα συνυποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες θα δηλώνουν ότι αδυνατούν να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις. Με τις ίδιες υπεύθυνες δηλώσεις οι φορολογούμενοι  αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις μόλις αυτό καταστεί δυνατό.

Πηγές: Ναυτεμπορική

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα