ΑΘΗΝΑ
18:01
|
25.04.2024
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το φλέγον για τις δύο χώρες μεταναστευτικό ζήτημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νεοεκλεχθείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (γνωστός και με το ακρωνύμιο ΑΜΛΟ), συζήτησαν σε τηλεφωνική κλήση που είχαν το Σάββατο για την ανάγκη μιας «νέας προσέγγισης» ως προς τις πολιτική μετανάστευσης που να «προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στον δρόμο για το επικίνδυνο ταξίδι» στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να τερματίσει την πολιτική του «Remain in Mexico» του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία δέκα χιλιάδες αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να περιμένουν τις ημερομηνίες εκδίκασης των αιτήσεών τους διαμένοντας στο μεταξύ στο Μεξικό. Ωστόσο ο 78χρονος Μπάιντεν δεν θέλει να ταυτιστεί με μια ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή και έχει διακηρύξει την πρόθεσή του η χαλάρωση των περιορισμών για τους μετανάστες να συνοδευτούν από την επιστροφή στις -διόλου φιλικές για την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών-πολιτικές Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση να αντιμετωπιστούν οι ριζικές αιτίες της μετανάστευσης από χώρες όπως η Γουατεμάκα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα.

Από την πλευρά του ο κεντροαριστερός Μεξικανός πρόεδρος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για την ευημερία των λαών και των εθνών μας.»

Αλλά και ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρτσέλο Έμπραρντ από τον δικό του λογαριασμό στο Twitter έκανε λόγο για «εγκάρδια συζήτηση», εκτιμώντας πως οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πολύ καλή σχέση στο μέλλον.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα