ΑΘΗΝΑ
11:08
|
19.10.2021
Σύμφωνα με καταγγελίες, εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους να καταθέσουν στο συρτάρι της εργοδοσίας την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Όταν καθίσεις στο τραπέζι με τη μαφία, κοίταξε προσεκτικά γύρω σου για να βρεις το κορόιδο. Αν δεν το βρεις, τότε το κορόιδο είσαι εσύ”.

Αυτή η ρήση κάποιων παλαιών μαφιόζων αποδίδει με σαφήνεια (αν αντικαταστήσουμε τη λέξη “μαφία” με τη λέξη “εργοδότης”) το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, εργοδότες από διαφορετικούς εργασιακούς κλάδους και σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καλούν εργαζόμενους με μοναδικό εισόδημα για τους ίδιους και την οικογένεια τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία δεν ξεπερνά τα 534 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο και τους ζητούν να… καταθέσουν αμέσως το ελάχιστο αυτό ποσό στο συρτάρι της εργοδοσίας!

Όπως επισημαίνουν έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, η απαίτηση συνοδεύεται από:

  • Απειλή: “Ή φέρνεις τα χρήματα ή θα απολυθείς”.
  • Εκβιασμό: “Αν δεν τα φέρεις θα κοπεί μέρος του μισθού σου και η ασφάλιση, μετά την κρίση”,
  • αλλά και…κατανόηση: “Παντού έτσι γίνεται. Είναι δύσκολα τα πράγματα”.

Το νοσηρό αυτό φαινόμενο (και η αδυναμία ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες) έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγκάστηκε δέκα μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, να προωθήσει διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει αυστηρές “καμπάνες” στους εργοδότες που επιχειρούν κατάσχεση των 534 ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών σε εργοδότες που αξιώνουν να λάβουν μέρος ή το σύνολο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Επίσης, τους επιβάλλεται και χρηματική ποινή 14 ευρώ ανά ημέρα που θα υποπέσουν στη συγκεκριμένη παράβαση, που μπορεί να ανέλθει στα 5.040 ευρώ, κατ’ ανώτατο ποσό.

Όμως, τα προβλήματα στην σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά εργασίας, δεν σταματούν εδώ.

Συνδικαλιστές, καταγγέλλουν ότι εργοδότες:

  • Απασχολούν εν μέσω πανδημίας, εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης.
  • Απαιτούν από εργαζόμενους με μερική απασχόληση, να παρέχουν εργασία όχι μόνο με πλήρες ωράριο, αλλά και υπερωριακά χωρίς αμοιβή.
  • Απασχολούν πέραν των προβλεπομένων χρονικών ορίων, προσωπικό ενταγμένο στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ”, χωρίς να το δηλώνουν στο σύστημα ηλεκτρονικό “ΕΡΓΑΝΗ”.
  • Αναγκάζουν εργαζόμενους, τους οποίους απασχολούν σε καθεστώς “μαύρης εργασίας” να συμπληρώνουν με ατομική τους ευθύνη βεβαιώσεις μετακίνησης προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, δεδομένου ότι επειδή είναι ανασφάλιστοι, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο έγγραφο από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

20 ερωτήσεις & απαντήσεις από τον Δήμο Αθηναίων για την Πανεπιστημίου

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Νοεμβρίου

Ανατροπή στην υπόθεση της κακοποίησης 8χρονης στη Ρόδο

Δύτης στο Ισραήλ ανακάλυψε σπαθί σταυροφόρου, ηλικίας 900 ετών (βίντεο)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα