Δικαστήριο στη Γερμανία έκρινε ένοχο και επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή της πόλης Χάλλε το 2019. Ο 28χρονος, ακροδεξιός, αντισημίτης και μισογύνης, Στέφαν Μπαλιέ, κρίθηκε ένοχος για δύο δολοφονίες, μιας 40χρονης γυναίκας περαστικής από το σημείο της επίθεσης κι ενός 20χρονου που βρισκόταν σε διπλανό κατάστημα κεμπάπ.
Κρίθηκε επίσης ένοχος για πολλές απόπειρες δολοφονίας κατά την επίθεση της 9ης Οκτωβρίου 2019, την ημέρα της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ , όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου του Μαγδεμβούργου. Μια βαριά κλειστή πόρτα ήταν αυτή που εμπόδισε τον δράστη να εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ κατά των 52 πιστών που γιόρταζαν μέσα στον χώρο λατρείας το Γιομ Κιπούρ.
Η επίθεση της 9ης Οκτωβρίου 2019 θεωρείται η χειρότερη αντισημιτική θηριωδία από την εποχή των Ναζί στη Γερμανία.
Ο 28χρονος Μπαλιέ δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την επίθεση στη συναγωγή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε πέντε μήνες. Τουναντίον, σε κάθε ευκαιρία δήλωνε αρνητής του Ολοκαυτώματος και γελούσε όταν η λέξη “Ολοκαύτωμα” αναφερόταν εντός της δικαστικής αίθουσας. Είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή: “Η επίθεση στη συναγωγή δεν ήταν λάθος, είναι οι εχθροί”. Ο δράστης ζήτησε συγνώμη μόνο για τον θάνατο της 40χρονης λέγοντας ότι “δεν ήθελε να σκοτώσει λευκούς”.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP αναφέρει ότι ο ψυχολόγος Νόμπερτ Λέιγραφ κατέθεσε στο δικαστήριο πως Μπαλιέ παρουσιάζει συμπτώματα σχιζοφρένειας, παράνοιας και αυτισμού που τον καθιστούν ανίκανο για το αίσθημα της “ενσυναίσθησης” ενώ παράλληλα τον κάνουν να “αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους”.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο 28χρονος “είναι πλήρως υπεύθυνος” για τις πράξεις του και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, δεν θα μπορέσει να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης αν δεν παραμείνει τουλάχιστον 15 χρόνια στη φυλακή.
Την ημέρα της επίθεσης, μαγνητοσκόπησε την πράξη του, μεταδίδοντάς το υλικό για 35 λεπτά στο ίντερνετ. Το αυτοσχέδιο όπλο του μπλόκαρε πολλές φορές σώζοντας δεκάδες ανθρώπους. Ο επικεφαλής της προσευχής στη συναγωγή, είδε τον ένοχο σε οθόνη παρακολούθησης και γρήγορα κατάφερε να βγάλει τους πιστούς από την κύρια αίθουσα.
Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η επίθεσή του ήταν εμπνευσμένη από τον Μπράντον Τάραντ, τον ακροδεξιό ένοπλο που σκότωσε 51 μουσουλμάνους σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Τον Αύγουστο, δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας καταδίκασε τον Τάραντ σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ενδεχόμενο μείωσης ή απαλλαγής της ποινής για τις δολοφονίες.
Πηγή: BBC, RT News