ΑΘΗΝΑ
21:02
|
08.05.2024
Μετά τις απειλές αξιωματούχων από ΗΠΑ και Ισραήλ, στάλθηκαν στα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS Georgia και δύο τορπιλάκατοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κόκκινο» φαίνεται να χτυπάει το θερμόμετρο της έντασης σε ΗΠΑ και Ισραήλ όσο πλησιάζει η πρώτη επέτειος από τη αποτρόπαια δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020, ενώ, από την άλλη, δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά ένας μήνας από τη δολοφονία του Ιρανού “αρχιτέκτονα” του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέ στις 27 Νοεμβρίου λίγο έξω από την Τεχεράνη.  

General Qasem Soleimani: Iran's rising star - BBC News

ΗΠΑ και Ισραήλ, που είναι πίσω από την εξόντωση του Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου που έπαιξε καίριο ρόλο στην ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ και πίσω από τη δολοφονία του Δρ. Φαχριζαντέ δείχνουν να καλλιεργούν κλίμα για «πιθανά» ιρανικά αντίποινα σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητάς τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου λίγο πριν παραλάβει τη διαχείριση της εξουσίας στην Ουάσιγκτον ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Assassination of Iranian nuclear scientist: Former CIA director sees  "illegal" and "dangerous" action | ATHENS 9,84

Ιρανικές προειδοποιήσεις…

Μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο το Ιράν προειδοποίησε σήμερα την Ουάσινγκτον να μην επιδιώξει να προκαλέσει “εντάσεις”, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος ιρακινών σιιτικών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών πως συμμετείχαν το βράδυ της Κυριακής σε αναίμακτη επίθεση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το περιστατικό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδειξε την Τεχεράνη, λέγοντας ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα την τελευταία επίθεση από πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν”.

Είχε μάλιστα κάνει σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τονίζοντας ότι «οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο στη βοήθεια προς το Ιράκ για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας του».

Απαντώντας σε αυτή την κατηγορία, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκτίμησε πως πρόκειται για «πολύ ύποπτες» επιθέσεις τόσο ως προς τη φύση, όσο και ως προς το χρόνο πραγματοποίησής τους, θεωρώντας πως ακόμη και η δήλωση του Πομπέο ήταν προκατασκευασμένη.

«Φαίνεται ότι είχαν ήδη προετοιμάσει αυτή την ανακοίνωση» για να τη δημοσιεύσουν μετά την επίθεση, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη. Και συνέχισε : «Προειδοποιώ το αμερικανικό καθεστώς να μην επιδιώξει να προκαλέσει εντάσεις αυτές τις μέρες».

Ο Χατζιμπζαντέχ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως η ιρακινή κυβέρνηση «θα δεσμευτεί σοβαρά» και θα εντοπίσει τους δράστες των επιθέσεων στη Βαγδάτη.

Από το φθινόπωρο του 2019, η αμερικανική πρεσβεία και άλλες ξένες στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν στόχο δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες.Η επίθεση της Κυριακής είναι η τρίτη εναντίον στρατιωτικών και διπλωματικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ μετά την ανακωχή τον Οκτώβριο με φιλοϊρανικές ιρακινές ομάδες.

Ισραηλινές απειλές

Σήμερα το απόγευμα, πάντως, ο Ισραηλινός επιτελάρχης, στρατηγός Αβίβ Κοχαβί προειδοποίησε το Ιράν να μην προχωρήσει σε πράξεις αντιποίνων κατά του Ισραήλ.

«Προσφάτως, ακούσαμε αυξημένες απειλές από το Ιράν κατά του Κράτους του Ισραήλ. Εάν το Ιράν και οι εταίροι του, μέλη του ριζοσπαστικού άξονα (στον οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel συμπεριλαμβάνονται «Ιράν, Συρία, Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες»…) εξαπολύσουν ενέργειες κατά του Ισραήλ, τότε θα ανακαλύψουν πως η εταιρική τους σχέση θα είναι πολύ δαπανηρή».

Και συνέχισε εκτοξεύοντας απειλές: «Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (σ.σ. στρατός) θα επιτεθούν δυνατά σε οποιονδήποτε πάρει μέρος, είτε κοντά είτε μακριά, σε δραστηριότητες κατά του Κράτους του Ισραήλ ή κατά Ισραηλινών στόχων. Το λέω απλά και περιγράφω την κατάσταση ως έχει…έχουν προετοιμαστεί και έχει γίνει πρακτική στην απάντηση και σε όλα τα σχέδια»!

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Georgia στον Περσικό

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στα (στρατηγικά) Στενά του Ορμούζ το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Georgia, συνοδεύοντας τις δύο αμερικανικές τορπιλάκατους,  USS Port Royal και USS Philippine Sea.

«Η μεταφορά του υποβρυχίου USS Georgia στα Στενά του Ορμούζ με τα πλοία USS Port Royal και USS Philippine Sea δείχνει την ικανότητα του στόλου να επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε η ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που αναρτήθηκε στο Τουίτερ (σημειωτέας της ασυνήθιστης αναφοράς στο «Διεθνές Δίκαιο»).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Νέα Αριστερά για Μητσοτάκη: Η σιωπή του για το έγκλημα στην Παλαιστίνη σημαίνει συνενοχή

Με θερμό καλοκαίρι απειλεί τον Λίβανο το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα