ΑΘΗΝΑ
17:08
|
26.06.2024
Τι φέρεται να ομολόγησε Ρώσος πράκτορας εν αγνοία του στον Ρώσο αντίπαλο του Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους πράκτορες που φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι ομολόγησε τον ρόλο του στο σχέδιο και μάλιστα αποκάλυψε ότι η πηγή της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ ήταν τα εσώρουχα του αντιπολιτευομένου στη Ρωσία πολιτικού.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι λέει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με δύο μέλη της ομάδας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, η οποία φέρεται να επωμίστηκε το έργο για να τον “βγάλει από τη μέση”. Δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” (Der Spiegel) διατείνεται ότι έχει στη διάθεσή του τη σχετική ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ναβάλνι και του πράκτορα της FSB.

Ο Ναβάλνι λέει ότι τηλεφώνησε τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ μερικές ώρες πριν δοθεί στην δημοσιότητα η έρευνα, που πραγματοποίησαν από κοινού το περιοδικό Der Spiegel οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat, The Insider και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Ο Ναβάλνι χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του και προσποιήθηκε τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγοντας του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι αρχηγός του ρωσικού κόμματος της αντιπολίτευσης επέζησε της απόπειρας δηλητηρίασής του και εξακολουθεί να αναρρώνει στη Γερμανία.  

Εν αγνοία του ο πράκτορας Κουντριάφτσεφ φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η FSB βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δηλητηρίασης και ότι συνάδελφοι του τοποθέτησαν το Νοβιτσόκ στις “εσωτερικές ραφές” του εσώρουχου τύπου μπόξερ του Ναβάλνι, όταν ο Ρώσος πολιτικός ακόμα διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας.  Μια αναγνωριστική ομάδα της FSB είχε νωρίτερα επισκεφτεί το ξενοδοχείο “ Xander” για να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος, φέρεται να πρόσθεσε ο λαλίστατος Κουντριάφτσεφ.

Με τις κάμερες εκτός λειτουργίας οι πράκτορες χωρίς άγχος πότισαν το εσώρουχο του Ναβάλνι με Νοβιτσόκ. Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει επίσης ισχυριστεί ότι είχε βάσιμες υποψίες πως το τσάι που του σέρβιραν κατά τη διάρκεια της πτήσης στη Μόσχα είχε μέσα το δηλητήριο ενώ έχει υποπτευθεί και τα παγάκια σε κοκτέιλ.  
Ο Ναβάλνι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους Ρώσους ανακριτές ότι κατέστρεψαν τα ρούχα του ως αποδεικτικά στοιχεία. Εξ ου και ο πράκτορας Κουντριάφτσεφ φέρεται να παραδέχθηκε στον Ναβάλνι ότι πέντε ημέρες μετά επέστρεψε στο ξενοδοχείο για να “απολυμάνει” όλα τα ρούχα του στόχου του και να εξουδετερώσει κάθε ίχνος του Νοβιτσόκ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο πράκτορας διαβεβαίωσε τον Ναβάλνι, πιστεύοντας ότι δεν μιλούσε στον Ναβάλνι, ότι η επιχείρηση “καθαρισμού” ήταν άκρως αποτελεσματική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Λιμοκτονεί το 22% του πληθυσμού της Γάζας

Άρειος Πάγος: Κλήθηκαν δύο άτομα ως ύποπτοι για την υπόθεση των υποκλοπών

Υπό έλεγχο η φωτιά σε παλιό εργοστάσιο στο Μοσχάτο

Αστροναύτες του Starliner «εγκλωβίστηκαν» στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα