ΑΘΗΝΑ
23:56
|
26.04.2024
H προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν σημαντικές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες για την αλιευτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μια συμβιβαστική μέση λύση, αλλά η προθεσμία για την κατάληξη σε συμφωνία χάθηκε.

Παρά το γεγονός ότι το deadline για την επίτευξη συμφωνίας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο βρετανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Φροστ και ο ευρωπαϊος ο ομόλογός του, Μισέλ Μπαρνιέ, θα συνεχίσουν πιθανότατα τις συνομιλίες και σήμερα, αλλά ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι πλέον πολύ πιθανό οι πρώτες εβδομάδες του 2021 να κυλήσουν χωρίς κάποιον συμφωνημένο από κοινού αλιευτικό κώδικα.

Πηγή μέσα από τη βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα (Δευτέρα 21/12) ότι “οι συνομιλίες παραμένουν δύσκολες και οι διαφορές μας είναι ακόμα μεγάλες. Συνεχίζουμε να διερευνούμε τις οδούς που ίσως μας οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά δεν παρεκκλίνουμε από τις θεμελιώδες αρχές μας”.

Η “πρόοδος” που σημειώθηκε στις χθεσινές συνομιλίες θα αξιολογηθεί σήμερα, από τις απαντήσεις που θα δώσει η Ε.Ε. στα ερωτήματα που τέθηκαν από την διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει άμεσα συμφωνία -έστω κι αν πλέον είναι εκπρόθεσμη- το ευρωκοινοβούλιο προλαβαίνει να δώσει μια “προέγκριση” για να την θέσει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μέχρι να κατατεθεί για ψήφιση αργότερα μέσα στον Ιανουάριο.

Αν οι συνομιλίες τραβήξουν κι άλλο, όμως, τα όργανα της Ε.Ε. δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για τη μετάφραση και την προέγκριση του κειμένου, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να βγαίνει από τη μεταβατική περίοδο χωρίς εμπορική συμφωνία και κανονισμούς ασφαλείας με τις Βρυξέλλες.

Ο Μπερντ Λάνγκε, ο Γερμανός πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και έγκριση της επορικής συμφωνίας έγραψε στο Twitter ότι “οι συνέπειες της χθεσινής αποτυχίας για επίτευξη συμφωνίας είναι ξεκάθαρες: το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει στα χέρια του κείμενο και δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει κάτι πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Πλέον ετοιμαζόμαστε για ένα διάστημα χωρίς συμφωνία και για τη λήψη έκτακτων μέτρων με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ο Μπερνιέ ήταν πιο διαλλακτικός στις αναρτήσεις του: “Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, συνεχίζουμε να εργαζόμεαστε σκληρά με τον Ντέιβιντ Φροστ και την ομάδα του. Η πρόταση της Ε.Ε. είναι δίκαιη και ισορροπημένη. Σεβόμαστε την ακεραιότητα και την αυτοδιάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και περιμένουμε αντίστοιχο σεβασμό”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα