ΑΘΗΝΑ
21:00
|
23.04.2024
Ο εισηγητής του ΟΗΕ Νιλς Μέλζερ ζήτησε να δοθεί χάρη στον Ασάνζ τονίζοντας πως ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να δώσει χάρη στον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ.

Με ανοιχτή επιστολή του, ο Μέλζερ προτρέπει τον Αμερικανό ηγέτη να δώσει χάρη επισημαίνοντας αφενός πως ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού» και αφετέρου πως ο οργανισμός του,WikiLeaks, μάχεται «κατά της μυστικότητας και της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο και, κατά συνέπεια, ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον τόσο του αμερικανικού λαού όσο και της ανθρωπότητας».

«Δίνοντας χάρη στον κ. Ασάνζ, θα στείλετε κύριε Πρόεδρε ένα σαφές μήνυμα δικαιοσύνης, αλήθειας και ανθρωπιάς στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο. Θα αποκαταστήσετε έναν θαρραλέο άνθρωπο ο οποίος υπέφερε από την αδικία, τις διώξεις και τον εξευτελισμό επί πάνω από μια δεκαετία, απλώς και μόνο επειδή είπε την αλήθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

Όπως είναι γνωστό, αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο θα ανακοινώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή του επί του αμερικανικού αιτήματος για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.

Τζούλιαν Ασάνζ, ο Προμηθέας Δεσμώτης - Infognomon Politics

Ο Ασάνζ παραμένει κλεισμένος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς υπό άσχημες συνθήκες.

Ο Μέλζερ κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ στις βρετανικές φυλακές τονίζοντας πως η υγεία του «έχει επιδεινωθεί σοβαρά, σε σημείο που τώρα να κινδυνεύει η ζωή του».

Ο 49χρονος Αυστραλός έχει αναπνευστικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό κινδυνεύει από την πανδημία της Covid-19, μία εστία της οποίας εμφανίστηκε πρόσφατα στη φυλακή.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ δεν υπέκλεψε καμία από τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε αλλά έφτασαν στην κατοχή του από άλλες πηγές, «με τον ίδιο τρόπο» που εξασφαλίζει τις πληροφορίες του και «οποιοσδήποτε σοβαρός και ανεξάρτητος δημοσιογράφος».

Το να διώκεται ο Ασάνζ επειδή δημοσιοποίησε αληθείς πληροφορίες για τα σοβαρά κρατικά λάθη, είτε αυτά διαπράχθηκαν στην Αμερική είτε αλλού, ισοδυναμεί με το να «πυροβολείς τον αγγελιαφόρο», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών επειδή από το 2010 και μετά δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν τη στρατιωτική και διπλωματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Άκουσε την ποινή του ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ (ΒΙΝΤΕΟ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα