ΑΘΗΝΑ
10:11
|
04.07.2024
Στενός σύμβουλος του Ερντογάν προβλέπει πλήρη εξομάλυνση σχέσεων ως το Μάρτιο με δέλεαρ το μέγεθος της τουρκικής αγοράς...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί διακαώς να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενόψει της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Οι λόγοι είναι κυρίως γεωπολιτικοί και αφορούν την διττή προσπάθεια της Τουρκίας μέσα στο ήδη ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον να εξασφαλίσει αφενός την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον και να αποτρέψει αφετέρου τα σχέδια Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου και ΕΕ για τη δημιουργία του αγωγού East Med ώστε να γίνει ο βασικός ενεργειακός κόμβος προώθησης στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που παράγεται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αυτό το σκεπτικό, ο 64χρονος Μεσούτ Χακί Κασίν που είναι σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, μιλώντας σήμερα στη Φωνή της Αμερικής έτεινε χείρα φιλίας στο Ισραήλ, προβλέποντας πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Professor Mesut Casin, a foreign relations adviser to the Turkish presidency, says the meeting between Presidents Recep Tayyip Erdogan and Donald Trump offers an opportunity for new approaches to resolve bilateral tensions. (D. Jones/VOA)

“Εάν το Ισραήλ κάνει ένα βήμα, η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει άλλα δύο…Εάν δούμε πράσινο φως, η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την πρεσβεία και να στείλει πρέσβη (στο Ισραήλ). Ίσως τον Μάρτιο να μπορούμε να έχουμε πλήρεις σχέσεις. Γιατί όχι!” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κασίν χρησιμοποίησε ως δέλεαρ το μέγεθος της τουρκικής αγοράς (“που είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή” ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες Ενέργειας”) και της γεωγραφικής εγγύτητας με το Ισραήλ, εξηγώντας πως θα μπορούσε να φτιαχτεί ένας νέος αγωγός που θα διοχετεύει, μέσω τουρκικού εδάφους, το ισραηλινό φυσικό αέριο και πετρέλαιο με τελικό αποδέκτη τις αγορές της ΕΕ…

Επιπλέον, πρότεινε τη συνεργασία ανάμεσα στην τουρκική και την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία θυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε αγοράσει “πολλά ισραηλινά όπλα” και θα μπορούσε να το κάνει και στο μέλλον. “Οι αμυντικές βιομηχανίες Τουρκίας και Ισραήλ μπορούν να πάνε μπροστά μαζί” είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο Κασίν αναφέρθηκε στα ενεργειακά κοιτάσματα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι μία χώρα περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων “και επομένως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα παραχθεί θα μπορεί να το πουλήσουν στην Τουρκία που είναι η μεγαλύτερη αγορά”. Φαίνεται ωστόσο πως έθεσε ως προύπόθεση οι υδρογονάνθρακες θα εξάγονται από το Ισραήλ στην Τουρκία μέσω αγωγού που θα περνά από το τουρκικό έδαφος…

Ωστόσο, αναλυτές που μίλησαν στη Φωνή της Αμερικής στο ίδιο ρεπορτάζ επισήμαναν πως το Ισραήλ δεν θα θελήσει να διακυβεύσει τις καλές σχέσεις που έχει με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο για χάρη της Τουρκίας. Προβλέπουν επίσης πως βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον οι “τουρκο-αμερικανικές σχέσεις αναμένεται να εισέλθουν σε μία δύσκολη περίοδο… δεδομένης της ‘ευαισθησίας” της κυβέρνησης Μπάιντεν για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκεντρώσεις των εργαζομένων της Αυγής σήμερα και το Σάββατο 6 Ιουλίου (upd)

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Αξιωματούχοι της Fed ανοιχτοί στην αύξηση επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα