ΑΘΗΝΑ
22:48
|
20.05.2024
Παράνομη κρίθηκε η εκλογή της κυβέρνησης Χότι από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Δόθηκε εντολή να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράνομη κρίθηκε η εκλογή της κυβέρνησης του Αβντουλά Χότι από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου, το οποίο έδωσε εντολή να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.

Αργά το βράδυ χθες Δευτέρα το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή της κυβέρνησης Χότι, την 3η Ιουνίου 2020, δεν έγινε νόμιμα διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.

Πρόκειται για τον βουλευτή Άτεμ Αρίφι, του μειονοτικού κόμματος της εθνικής κοινότητας των Ασκάλι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή της κυβέρνησης Χότι, που είχε εξασφαλίσει τότε την εμπιστοσύνη 61 βουλευτών από τους 120 συνολικά στη βουλή του Κοσόβου.

Στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Αρίφι δεν είχε καν δικαίωμα υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου 2019, με δεδομένο ότι τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε ήδη εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή, για απάτη εις βάρος του δημοσίου.

Το θέμα ανακίνησε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του τέως πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε στην βουλή, τον Ιούνιο του 2020, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του νυν πρωθυπουργού Χότι.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» προσέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο πριν από έναν χρόνο και δικαιώθηκε.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι – ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι – θα αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο είναι αμφισβητούμενη περιοχή και μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Από τις 19 Απριλίου 2013 οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ.

H Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα