ΑΘΗΝΑ
20:41
|
25.09.2022
Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ παρουσιάζει το ψυχογράφημα του Αλεξέι Ναβάλνι της ρωσικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με μεσσιανικό σύνδρομο και μανία καταδίωξης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πεσκόφ δεν κατονόμασε τον Ναβάλνι αλλά όλοι κατάλαβαν σε ποιον αναφερόταν λέγοντας: “Ο ασθενής έχει ένα έντονο σύνδρομο καταδίωξης. Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις μεγαλομανίας. Συγκρίνει τον εαυτό του ακόμη και με τον Ιησού”.

Μία ημέρα νωρίτερα ο αντίπαλος του Πούτιν αποκάλυψε πως κατάφερε να ξεγελάσει πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB και να τον κάνει να ομολογήσει το σχέδιο δηλητηρίασής του από το Κρεμλίνο. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι δεν είχε παρακολουθήσει το βίντεο του Ναβάλνι, όπου ο φερόμενος Ρώσος πράκτορας αποκαλύπτει ότι το δηλητήριο Νοβιτσόκ είχε τοποθετηθεί στα εσώρουχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού ενώ κατέλυε σε ξενοδοχείο στη Σιβηρία τον περασμένο Αύγουστο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε το βίντεο “σχεδιασμένη προβοκάτσια” που αποσκοπεί στη δυσφήμιση της FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, χαρακτήρισε την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB “κατασκευασμένη ”, αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου “είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία”.

Κυρώσεις Μόσχας σε αξιωματούχους της ΕΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων σε αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη φερόμενη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε πως “διεύρυνε τον κατάλογο εκπροσώπων χωρών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας”. Δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των αξιωματούχων αυτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως κρίνει ότι είναι “απαράδεκτες” οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος έξι Ρώσων, εκ των οποίων ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της FSB, “με το πρόσχημα της υποτιθέμενης συμμετοχής τους στο περιστατικό όπου ενεπλάκη ο πολίτης Ναβάλνι”.

Τα ρωσικά αντίμετρα ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας που κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση αυτή.

Πρόκειται για τις τρεις χώρες εργαστήρια των οποίων εντόπισαν έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Νοβιτσόκ στον οργανισμό του αντιπολιτευόμενου, ο οποίος νοσηλευόταν τότε στη Γερμανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει στα μέσα Νοεμβρίου πως τα αντίμετρα θα έθεταν στο στόχαστρο “κατά προτεραιότητα ηγετικά στελέχη των μηχανισμών της Γερμανίας και της Γαλλίας”.

Η Ρωσία κατηγορεί εξάλλου το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι και τη Στοκχόλμη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ότι δεν της παραδίδουν τους φακέλους τους όπου ενοχοποιούν το Νοβιτσόκ, μια ουσία που αναπτύχθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Διαβεβαιώνει πως ο Ναβάλνι δεν είχε κανένα δηλητήριο στον οργανισμό του όταν νοσηλεύθηκε στη Σιβηρία και πως ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των Ευρωπαίων, καμία έρευνα δεν μπορεί να ξεκινήσει στη Ρωσία.

Πηγή: RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τηλεκατευθυνόμενο σύστημα διάλυσης πλήθους στη Δυτική Όχθη

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της σύγκρουσης Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Ανοιχτή επιστολή Μαδούρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Ιράν διαμαρτύρεται στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα