ΑΘΗΝΑ
23:34
|
05.07.2024
Ώρες μετρά πλέον η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο «Γαλανόλευκο μπλοκ» του Μπένι Γκαντς και το Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ώρες μετρά πλέον η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο «Γαλανόλευκο μπλοκ» του Μπένι Γκαντς και το Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν  Νετανιάχου καθώς (πλην μεγάλου απροόπτου) η χώρα οδηγείται (για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια!) σε νέες πρόωρες εκλογές πιθανώς στις 23 Μαρτίου.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθυνόμενος απόψε με διάγγελμά του στον ισραηλινό λαό ισχυρίστηκε πως έκανε «ό,τι μπορούσε» για να αποτραπεί η διεξαγωγή νέων εκλογών επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον κυβερνητικό του εταίρο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς.

“Δεν ήθελα εκλογές. Το Λικούντ δεν ήθελε εκλογές. Ψηφίσαμε ξανά και ξανά κατά των εκλογών.Όμως ο Μπέιν Γκαντς υπαναχώρησε από τις συμφωνίες που είχε κάνει μαζί μας” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Προέβλεψε ωστόσο ότι το κόμμα του  θα πετύχει «τεράστια νίκη» στις εκλογές της άνοιξης θεωρώντας πως έχει στη φαρέτρα του δύο ακατανίκητα όπλα:

Το πρώτο είναι η επιτυχής διαχείριση αν όχι της πανδημίας, τουλάχιστον της εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού διαβεβαιώνοντας πως έχει εξασφαλίσει ο ίδιος προσωπικά σημαντικά αποθέματα εμβολίων από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Το δεύτερο είναι οι συμφωνίες «ειρήνης» και η εξομάλυνση σχέσεων που πέτυχε το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Εκτίμησε ότι στις επικείμενες εκλογές το διακύβευμα είναι σαφές: “ή θα αναδειχθεί μία κυβέρνηση εξαρτώμενη από τον (αντιπολιτευόμενο ηγέτη) Γαίρ Λαπίντ και την αριστερά, ή θα υπάρξει μία πραγματικά δεξιά κυβέρνηση”

Ωστόσο, δεξιά είναι και η παρούσα, απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού που έφτιαξε μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου με τον Μπένι Γκαντς.

Η απάντηση του “Γαλανόλευκου μπλοκ”

Στις κατηγορίες του Νετανιάχου περί “υπαναχώρησης” από την συμφωνία για συγκυβέρνηση απάντησε άμεσα εκπρόσωπος του “Γαλανόλευκου μπλοκ”. “Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε για εγκληματικότητα, με τρεις κατηγορίες, σέρνει τη χώρα σε τέταρτη εκλογική εκστρατεία. Εάν δεν υπήρχε η δίκη, θα ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός και δεν θα γίνονταν εκλογές” ανέφερε η ανακοίνωση.

Αποδοκίμασαν τον αρχηγό του στρατού…

Νωρίτερα, σήμερα, ακροδεξιοί φανατικοί Ορθόδοξοι Εβραίοι αποδοκίμασαν τον γενικό επιτελάρχη του ισραηλινού στρατού, Αβίβ Κοχαβί ενώ επέβαινε στο όχημά του πλησιάζοντας την βασική πύλη εισόδου προς την Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλωτές όρμησαν στο αυτοκίνητο του στρατηγού Κοχαβί και φώναξαν αποδοκιμασίες και συνθήματα εναντίον του. Ο στρατηγός Κοχαβί φέρεται πως σήκωσε το πιστόλι του σε μία προσπάθεια να τους αποθαρρύνει, δίχως να το χρησιμοποιήσει.

Τελικά, η παρέμβαση της αστυνομίας συνέβαλε στην ασφαλή αποχώρηση του στρατηγού χωρίς άλλα παρατράγουδα.

Αφορμή για τις αντιδράσεις των φανατικών Ορθόδοξων Εβραίων ήταν η σύλληψη ενός μαθητή ιερατικής σχολής επειδή προσπάθησε να αποφύγει να κάνει τη στρατιωτική του θητεία.

Το πρωί, επί αρκετή ώρα εκατοντάδες Ορθόδοξοι Εβραίοι πραγματοποίησαν μπλόκο και διαδήλωση στην είσοδο της Ιερουσαλήμ. Κατά την κινητοποίηση σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Ποια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Στάρμερ

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα