ΑΘΗΝΑ
14:46
|
29.05.2024
Οι ΗΠΑ στοχεύουν τις κορυφαίες πυρηνικές και διαστημικές ρωσικές εταιρείες. "Εχθρική ενέργεια εκ μέρεους την κυβέρνησης Τραμπ" καταγγέλει το Κρεμλίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών έβαλε στο στόχαστρο τις κορυφαίες πυρηνικές και διαστημικές βιομηχανικές εταιρείες αλλά και τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ρωσίας με το πρόσχημα ότι “υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”.

Η Ουάσινγκτον δημοσίευσε λίστα με 103 ρωσικές και κινεζικές εταιρείες και επιχειρήσεις, τις οποίες υποπτεύεται ότι συνεργάζoνται με τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Στις 58 κινεζικές και 45 ρωσικές οντότητες που έχουν καταχωρηθεί σε αυτόν τον κατάλογο επιβάλλονται περιορισμοί στην πρόσβαση σε ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων και τεχνολογίας.

“Το Προεδρείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) θα τροποποιήσει τους κανονισμούς εξαγωγών (EAR) με την προσθήκη μιας νέας λίστας με 103 οντότητες, η οποία περιλαμβάνει 58 κινεζικές και 45 ρωσικές εταιρείες ” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι νέοι περιορισμοί ισχύουν για τη Προεδρική Διοίκηση της Ρωσίας, το Υπουργείο Άμυνας, την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, τη Rosoboronexport, την Rosatom,τη Rostec και τη Sukhoi, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και η United Aircraft Corporation της Ρωσίας, το Admiralty Shipyard JSC, τα ρωσικά ελικόπτερα, τα αεροσκάφη Beriev, το Tupolev, το Irkut, το JSC Rocket και το Space Center Progress και ιδρύματα της Rosaton State Nuclear Energy Corporation.


Η Μόσχα δια στόματος του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσινγκτον Ανατολι Αντόνοφ, χαρακτήρισε “καταστροφικούς” τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε περισσότερες από τέσσερις δωδεκάδες ρωσικούς οργανισμούς και βιομηχανικές επιχειρήσεις, διαμηνύοντας ότι τέτοια βήματα οδηγούν τις διμερείς σχέσεις σε ακόμη βαθύτερη κρίση.

Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Ουάσινγκτον “ότι οι κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες μας και τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματά μας” υπονομεύουν “την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι απολύτως απαράδεκτες” και “αβάσιμες”.

“Τέτοιες ενέργειες της διοίκησης είναι καταστροφικές. Δεν υπονομεύουν μόνο τη συνεχιζόμενη οικονομική αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας, αλλά επίσης μειώνουν τυχόν θετικές προοπτικές”, τόνισε ο πρέσβης. “

Πεσκόφ: Εχθρική ενέργεια

Λίγο αργότερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το νέο πακέτο των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας αποτελεί μία ακόμη εχθρική ενέργεια εκ μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα βλάψει περαιτέρω τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

“Κάθε τέτοιο βήμα μας απομακρύνει περαιτέρω από την εξομάλυνση και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουμε από την κατακόρυφη πτώση των διμερών μας σχέσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι ορισμένες ρωσικές εταιρείες και οντότητες στη νέα μαύρη λίστα είχαν ήδη στοχευτεί από διάφορες κυρώσεις και περιορισμούς των ΗΠΑ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων προϊόντων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, “τέτοια βήματα οδηγούν τις σχέσεις μας σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση”. “Θα είναι δυνατόν να βγούμε από αυτήν την κρίση μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να οικοδομήσουν σχέσεις με βάση τις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε τέτοια επιθυμία”, σημείωσε.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Έξω από την Ε.Ε.–Αποχή από τις Ευρωεκλογές» την Κυριακή 

Το Politico ξεσκεπάζει την Ούρσουλα: Καμπάνια κατά παράβαση των δικών της κανόνων  

Σουηδία: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,16 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Πούτιν: Μόνη νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία είναι το κοινοβούλιο και ο πρόεδρός του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα