Η σορός της ακτιβίστριας από το Πακιστάν, Καρίμα Μπαλόχ, βρέθηκε στο Τορόντο του Καναδά, όπου η 37χρονη ζούσε αυτοεξόριστη τα τελευταία πέντε χρόνια. Ξεκίνησε τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην γενέτειρά της επαρχία του Βελουχιστάν στο δυτικό Πακιστάν και ασκούσε έντονη κριτική στον πακιστανικό στρατό και το κράτος.
Η αστυνομία του Τορόντο αναζητούσε τα ίχνη της 37χρονης από την Κυριακή που δηλώθηκε η εξαφάνισή της και σήμερα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε η σορός της. Σύμφωνα με την αστυνομία τα αίτια του θανάτου της Πακιστανής ακτιβίστριας παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι συνθήκες του θανάτου δεν χαρακτηρίζονται προς το παρόν ύποπτες.
Ο σύζυγός της Χαμάλ Χαϊντέρ, επίσης Πακιστανός ακτιβιστής σε εξορία, δήλωσε ότι η Καρίμα βγήκε από το σπίτι το μεσημέρι της Κυριακής για μια βόλτα και δεν επέστρεψε ποτέ. “Μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως πρόκειται για μια πράξη αυτοκτονίας. Ήταν μια δυνατή γυναίκα και έφυγε ευδιάθετη από το σπίτι. Πώς μπορούν να αποκλείσουν την εγκληματική ενέργεια αφού δεχόταν συνέχεια απειλές για τη ζωή της;”
Η Καρίμα Μπαλόχ εγκατέλειψε το Πακιστάν το 2015 όταν κατηγορήθηκε από τις κρατικές αρχές για τρομοκρατία. Το 2016 η ακτιβίστρια συμπεριλήφθη στον κατάλογο του BBC με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον κόσμο. Εξόριστη στον Καναδά συνέχισε τον αγώνα της για τα δικαιώματα των συμπολιτών στο Βελουχιστάν. Η φίλη της και ακτιβίστρια, Λατίφ Τζοχάρ Μπαλόχ, δήλωσε ότι η Καρίμα είχε γίνει πρόσφατα στόχος απειλητικών μηνυμάτων για τη ζωή της. Δήλωσε στο BBC πως κάποιος την προειδοποίησε πρόσφατα πως θα της έστελνε ένα “δώρο Χριστουγέννων” και πως “θα έπαιρνε ένα καλό μάθημα”.
Το τμήμα Ούρντου της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC επικοινώνησε με την αδελφή του θύματος, η οποία δήλωσε πως ο θάνατος της Καρίμα δεν είναι μια τραγωδία μόνο για την οικογένειά της αλλά και για το εθνικό κίνημα του Βελουχιστάν. “Δεν έφυγε στο εξωτερικό με τη θέλησή της, αλλά γιατί ο ακτιβισμός στο Πακιστάν είναι πια αδύνατος”.
Η επαρχία Βελουχιστάν έχει μια μακροχρόνια αυτονομιστική εξέγερση. Η Καρίμα Μπαλόχ υπήρξε επικεφαλής του Οργανισμού Φοιτητών του Βελούχ (BSO), μια απαγορευμένη ακτιβιστική ομάδα στο Πακιστάν, και η πρώτη γυναίκα ηγέτης της ομάδας. Η πρώτη της δημόσια έκθεση ως ακτιβίστρια ήταν μια δεκαετία νωρίτερα, το 2005 στην περιοχή Τουρμπάτ, όπου παρακολούθησε μια διαμαρτυρία, με την εικόνα ενός από τους αγνοούμενους συγγενείς της.
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τον θάνατο της ακτιβίστριας “σοκαριστικό” και ζήτησε από τις αρχές του Καναδά να διερευνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά την υπόθεση. «Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, ανέφερε ανακοίνωση της ΜΚΟ.
Πηγή: BBC, The Guardian