ΑΘΗΝΑ
12:57
|
25.04.2024
Ο Μακρόν καταδίκασε "τις απόπειρες" ένοπλων ομάδων και πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μποζιζέ, να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέταξε την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην αφρικανική χώρα για να… “σηματοδοτήσουν την καταδίκη της Γαλλίας για τις απόπειρες αποσταθεροποίησης”.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μακρόν καταδίκασε “τις απόπειρες ένοπλων ομάδων και ορισμένων πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του (πρώην προέδρου) Φρανσουά Μποζιζέ, να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και τη διεξαγωγή εκλογών” την ερχόμενη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου.

Επίσης “υπενθύμισε τη συνεχή δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό των αρχών και του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για να συμβάλλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας”.

Ο Μακρόν και ο Τουαντερά επίσης “χαιρέτισαν και υπογράμμισαν την υποστήριξή τους” στα στοιχεία της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ Minusca, τα οποία, στο πλευρό του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, “επέτρεψαν να δοθεί σθεναρή απάντηση στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας”.

Η ρευστή και τεταμένη κατάσταση έχει κλιμακωθεί περισσότερο από τα μέσα τρέχοντος μηνός οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πρώην προέδρου-πραξικοπηματία Φρανσουά Μποζιζέ να συμμετάσχει στις εκλογές της 27ης Δεκέμβρη. Έκτοτε, φαίνεται πως στρατολόγησε διάφορες ένοπλες ομάδες που καταλαμβάνουν περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Μπανγκί για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα μετά τη Ρωσία και τη Ρουάντα που αναλαμβάνει στρατιωτική δράση μετά από συμφωνία με τον απερχόμενο πρόεδρο Τουανταρέ στην Κεντροαφρικανική χώρα που παρά τον μεγάλο ορυκτό πλούτο σε διαμάντια, χαλκό κ.α. το 60% του πληθυσμού μαστίζεται από μεγάλη φτώχεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα