ΑΘΗΝΑ
03:56
|
27.04.2024
Οι τέσσερις δολοφόνησαν εν ψυχρώ 14 Ιρακινούς πολίτες πριν 13 χρόνια αλλά πήραν χάρη επειδή είχαν "μακρά υπηρεσία προς το έθνος"!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο. Πήρα καταθέσεις. Ήξερα όμως ότι δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη” είπε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς ο Φαρς Σαάντι, ο Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους φονικούς πυροβολισμούς στην πολυσύχναστη πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 από μισθοφόρους της αμερικανικής εταιρίας Μπλακγουότερ.

Ο Σαάντι είχε κληθεί να σχολιάσει πώς βλέπει την απονομή χάριτος από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στους τέσσερις μισθοφόρους της κακόφημης εταιρίας που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για τον εν πυροβολισμό Ιρακινών πολιτών στην πλατεία Νισούρ πριν 13 χρόνια με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 17.

Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη που είχαν προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την εκτεταμένη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό.

Η ομάδα της Blackwater, που είχε προσληφθεί για να εγγυάται την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωμάτων στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, ισχυρίστηκε ότι απαντούσε “σε πυρά ανταρτών”.

Σε κάθε περίπτωση η απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Τραμπ προκαλεί επιπρόσθετο σάλο και οργή καθώς δίδεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ολοκλήρωσε προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά την εισβολή.

Σχολιάζοντας αυτές τις δύο εξελίξεις ο Αλί Μπαγιάτι, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ επισήμανε πως έδειξαν ότι υπήρχε ελάχιστος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η δική του.

“Η τελευταία απόφαση επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από αυτές τις χώρες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Παρέχουν ασυλία στους στρατιώτες τους, παρότι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν υπήρξε δίκη για τους νεκρούς στη Βαγδάτη” παραδέχθηκε.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει πλήρη χάρη σε 15 άτομα και μεταβάλλει μερικώς ή πλήρως τις ποινές πέντε άλλων, μια κίνηση που ωφελεί μεταξύ άλλων πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Blackwater στο Ιράκ.

Όπως διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι τέσσερις μισθοφόροι της Blackwater πήραν χάρη γιατί…είχαν “μακρά υπηρεσία προς το έθνος”!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα