Απ’ ό,τι φαίνεται, μετά από μακρές, επίπονες και επεισοδιακές διαπραγματεύσεις κι ενώ η ορισμένη προθεσμία για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας έχει ήδη εκπνεύσει, οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Από διαρροές και από τις δύο πλευρές έγινε γνωστό ότι κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων και πλέον “χτενίζουν” το τελικό κείμενο μιας προσωρινής συμφωνίας που θα ορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το “προσωρινό κείμενο συμφωνίας” στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της σημερινής ημέρας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε, ενώ την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.
Πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πάντως ότι παρά την άρση του αδιεξόδου, που δίνει μια λύση ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών στα προϊόντα των δύο πλευρών την 1η Ιανουαρίου και διευκολύνει ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα έως ότου υπάρξει το οριστικό κείμενο συμφωνίας, υπάρχουν ακόμη σημεία-κλειδιά που πρέπει να διευκρινιστούν όσον αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘The Guardian’, η συμφωνία που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει πρόνοιες για μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις σε όλα τα προϊόντα που θα εμπορεύονται οι δύο πλευρές μεταξύ τους, ενώ θα προβλέπει ρυθμίσεις για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την αεροπλοΐα και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, θα υπάρχουν μορφές ελέγχων στα σύνορα και κάποιοι περιορισμοί, η μορφή και η φύση των οποίων ακόμη μένει να διευκρινιστεί.
Αυτό που με βεβαιότητα περιλαμβάνει η συμφωνία είναι η δέσμευση Λονδίνου-Βρυξελλών ότι θα προχωρήσουν αναζητώντας την επίτευξη λύσης που θα αποτρέψει τη ρήξη και θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Ο Μπόρις Τζόνσον, πλέον έχει το δύσκολο έργο να “πουλήσει” τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (01:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) τηλεφωνούσε στους υπουργούς του και σε στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, καλώντας τα να συμβάλουν στην προσπάθεια να πειστούν οι Βρετανοί ότι πρόκειται για καλή συμφωνία.