ΑΘΗΝΑ
10:47
|
23.04.2024
Στόχος των ΗΠΑ είναι η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες έναντι του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το άνοιγμα αμερικανικού προξενείου στην κατεχόμενη από το Μαρόκο Δυτική Σαχάρα, την δικαιοδοσία του οποίου στην περιοχή αναγνώρισε προ μερικών εβδομάδων η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Με μήνυμά του στο Τουίτερ ο Πομπέο εξέφρασε τη χαρά του “για την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας αμερικανικού προξενείου στη Δυτική Σαχάρα” με διαδικασίες εξπρές ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο μέσω τηλεδιάσκεψης η τελετή εγκαινίων…

“Αδημονούμε να προωθήσουμε την οικονομική και κοινωηνική ανάπτυξη με τη συμμετοχή του λαού αυτής της περιοχής” κατέληξε στο μήνυμά του ο Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση των ΗΠΑ αφενός να αναγνωρίσουν την δικαιοδοσία του Μαρόκου στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα και αφετέρου να δώσουν ρητές διαβεβαιώσεις για επενδύσεις 3 έως 4 δισ. δολαρίων σε πολυτελή ξενοδοχεία, υποδομές Ενέργειας και άλλα έργα στο Μαρόκο εντάσσεται στο “οπλοστάσιο” της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο πείσθηκε το Μαρόκο να αναθερμάνει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Αφορά δε τη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ώστε να σχηματιστεί “τόξο” που θα περιορίσει τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε πριν μερικές μέρες αν και η αναθέρμανση των περιορισμένων διπλωματικών σχέσεων που υπήρχαν ως το 2000 (αλλά “πάγωσαν” με το ξεκίνημα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, Ιντιφάντα) δεν έφθασε μέχρι του σημείου της πλήρους εξομάλυνσης σχέσεων. Το άνοιγμα Διπλωματικών “Γραφείων Συνδέσμου”σε Ραμπάτ και Τελ Αβίβ μεταξύ Μαρόκου και Ισραήλ που αναμένεται μέσα στο επόμενο 15ήμερο δεν φαίνεται να οδηγεί άμεσα σε άνοιγμα πρεσβειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα