ΑΘΗΝΑ
18:26
|
13.05.2024
Επιτεύχθηκε συμφωνία που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ οριστικοποίησαν σήμερα το απόγευμα τη συμφωνία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit έπειτα από σκληρά παζάρια 10 μηνών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ εξέφρασε “ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση” για την επίτευξη της συμφωνίας αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και το “μακρύ ταξίδι” που ξεκινά.

«Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά του εξέφρασε και αυτός ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας αλλά και “λύπη” για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να κλείσει την πόρτα στις Βρυξέλλες και να συνεχίσει τις όποιες σχέσεις με την ΕΕ ως “τρίτη χώρα” σε ένα σχετικά “ειδικό” καθεστώς.

Το ίδιο διάστημα, Βρετανοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο σχολίαζαν πως επιτεύχθη μία συμφωνία που επιτρέπει την… “ανάκτηση ελέγχου” στα “χρήματα, τα σύνορα, τους νόμους, το εμπόριο και την αλιεία στα εγχώρια ύδατα”.

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ.» δήλωσε λίγο μετά Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να κάνει την ακόλουθη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τουίτερ:

Μεγάλη ικανοποίηση για την “εξαιρετική συμφωνία” εξέφρασε στη συνέχεια και ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών, Ντέιβιντ Φροστ.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί με γρήγορες διαδικασίες από την ΕΕ, τη βρετανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι νέες σχέσεις των δύο πλευρών από την Πρωτοχρονιά του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υποσχέσεις για βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στη Γάζα

Ολλανδία: Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις στα πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα

Ο Μαρινάκης νοιάστηκε για τα λεφτά μας και τα «έχωσε» στη Μαρίνα Σάττι

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα