ΑΘΗΝΑ
10:44
|
26.04.2024
Οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου άνοιξαν μια ποινική υπόθεση εναντίον της Λιούμποφ Σόμπολ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου άνοιξαν μια ποινική υπόθεση εναντίον της Λιούμποφ Σόμπολ, συμμάχου του κριτικού του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, και την πήραν για ανάκριση νωρίς την Παρασκευή μετά από επιδρομή στο σπίτι της, ανέφεραν ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αστυνομία.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ανέφεραν ότι η δράση αυτή της αστυνομίας φαίνεται να αποτελεί απάντηση στην επίσκεψη της Σόμπολ στο σπίτι ενός υποτιθέμενου πράκτορα ασφαλείας της FSB στη Μόσχα. Ο Ναβάλνι είχε πει νωρίτερα ότι ο άνδρας συμμετείχε σε μια αποτυχημένη συνωμοσία για να τον δηλητηριάσει τον Αύγουστο.

Η FSB απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ως πρόκληση που αποσκοπούσε να την δυσφημίσει.

Η Σόμπολ συνελήφθη για λίγο τη Δευτέρα αφού επισκέφθηκε το διαμέρισμα του φερόμενου πράκτορα και χτύπησε το κουδούνι. Δεν μπήκε στο διαμέρισμα του άνδρα.

Ωστόσο, ο Ιβάν Ζντάνοφ, δικηγόρος της οργάνωσης καταπολέμησης της διαφθοράς του Ναβάλνι, δήλωσε ότι η αστυνομία υποπτεύεται ότι η Σόμπολ παραβίασε την ιερότητα του σπιτιού κάποιου με τη χρήση ή την απειλή βίας, μια κατηγορία που τιμωρείται με έως και δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο Ναβάλνι, ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η απάντηση των αρχών ήταν δυσανάλογη και επιβεβαίωση ότι οι ισχυρισμοί του ήταν αληθινοί.

Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Γερμανία τον Αύγουστο για ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης, αφού κατέρρευσε σε αεροπλάνο στη Ρωσία.

Η Γερμανία είπε ότι δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευρικό πράκτορα Novichok σε μια προσπάθεια να δολοφονηθεί, ισχυρισμό που δέχονται πολλά δυτικά έθνη.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε υποψία ότι οι ρωσικές αρχές είχαν εμπλακεί σε δηλητηρίαση. Ο Πούτιν είπε ότι το περιστατικό ήταν μέρος μιας συνωμοσίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να τον δυσφημίσει.

Ο Ναβάλνι παραμένει στη Γερμανία, αλλά είπε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία για να συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον του Πούτιν και των συμμάχων του.

Η Σόμπολ ελπίζει να κατέβει ως υποψήφια στις εκλογές για τη βουλή του κοινοβουλίου το επόμενο έτος. Η αστυνομία αφαίρεσε τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά της κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Παρασκευής, ανέφερε ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα