ΑΘΗΝΑ
09:11
|
29.06.2024
Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στις πόλεις Ντέκοα και Μπακούμα, ενώ καμία συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις κυανόκρανοι που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σκοτώθηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ομάδων, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στις πόλεις Ντέκοα και Μπακούμα, ενώ καμία συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το τελευταίο διάστημα και ενόψει των εκλογών έχουν ενταθεί οι ένοπλες επιθέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Στην προσπάθεια να διαφυλάξει την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πως τριακόσια μέλη της ειρηνευτικής δύναμης από τη Ρουάντα έφτασαν μέσω Νότιου Σουδάν την Πέμπτη, ενώ δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εκφορτώθηκαν από μεταγωγικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπανγκούι την Παρασκευή, σύμφωνα με φωτογραφίες και κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρόεδρος Φαουστίν- Αρσάνζ Ταουντέρα, που κυβερνά τη χώρα των πέντε εκατομμυρίων από το 2016 επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στις αυριανές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν άλλοι 17 υποψήφιοι. Το Σάββατο, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για αναβολή των εκλογών, διασφαλίζοντας ότι θα προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ενός αντάρτικου κινήματος με το όνομα Πατριώτες για Αλλαγή ότι θα αποσυρθεί από την συμπεφωνημένη με την κυβέρνηση ανακωχή 72 ωρών, επικαλούμενο την εγκατάλειψη της παύσης των εχθροπραξιών πρώτα από την κυβερνητική πλευρά.

Η χώρα, πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών, είναι σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας από τότε που ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ -ο οποίος κατηγορήθηκε από τον ΟΗΕ για δολοφονίες και βασανιστήρια πολιτικών αντιπάλων- εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2013, κατόπιν εξέγερσης των μουσουλμάνων Σελέκα, γεγονός που προκάλεσε αντίποινα από χριστιανικές πολιτοφυλακές και επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των φυλών.

Πηγές: Axios, Reuters, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές

Φωτιά στην Κερατέα-Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Panama Papers: Αθωώθηκαν 28 κατηγορούμενοι

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα