ΑΘΗΝΑ
07:31
|
26.06.2024
Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», ο Μάρτιν Μόλερ συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επί 25 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», Αυστριακός ανώτερος αξιωματικός – στρατολογημένος επί 25 χρόνια από τις ρωσικές υπηρεσίες – μετέφερε ευαίσθητες πληροφορίες για ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μόσχα, μέσω συνδέσμου στη Λευκωσία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες (GRU), διατηρούσαν επί χρόνια σύνδεσμο στην Κύπρο, μέσω του οποίου διοχέτευαν στη Ρωσία ευαίσθητες πληροφορίες, που αφορούσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου συνέβαλαν το 2018 στην εξάρθρωση κυκλώματος κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, ενώ για την υπόθεση συνελήφθη και καταδικάστηκε ο 72χρονος σήμερα Αυστριακός απόστρατος, σήμερα, ανώτερος αξιωματικός, Μάρτιν Μόλερ.

Έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν από την Αυστρία, οι κυπριακές αρχές ανακάλυψαν ότι η GRU διατηρούσε μια ταχυδρομική θυρίδα στη Λευκωσία με το όνομα «Ανδρέας Γ. Αρχιμήδης» στην οποία έστελνε μηνύματα από τη Βιέννη ο Αυστριακός Συνταγματάρχης, που είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους.

Η θυρίδα τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι την άνοιγε «ταξιτζής», ο οποίος αφού παραλάμβανε τα μηνύματα, τα μετέφερε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας.

Σημειώνεται πως ο Αυστριακός Συνταγματάρχης συνελήφθη και καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2019 σε τρία χρόνια φυλάκιση

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», ο Μάρτιν Μόλερ συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επί 25 χρόνια, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και σε ειρηνευτικό απόσπασμα του ΟΗΕ στη Κύπρο.

Στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, που του έδινε πρόσβαση, με έναν τριψήφιο κωδικό, ώστε να επικοινωνεί με τον δορυφόρο Strela-3,τον οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες.

Πηγές: Reader.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα