ΑΘΗΝΑ
22:16
|
23.04.2024
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται διαρκώς από το 2015, κατόπιν σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα για επιπλέον έξι μήνες.

Σύμφωνα με δήλωση της Τυνησιακής Προεδρίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιουνίου 2021.

Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ,  είχε προηγουμένως παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου για περίοδο ενός μήνα, αφού την είχε επιβάλει σε πρώτη φάση προηγουμένως για έξι μήνες.

Το 2015, οι αρχές της Τυνησίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά μετά από πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών, η οποία έκτοτε έχει παραταθεί αρκετές φορές και σε διαφορετικές περιόδους. Είχε μεσολαβήσει από την επανάσταση του 2011 η αύξηση της τζιχαντιστικής δραστηριότητας, με επιθέσεις που σκότωσαν δεκάδες προσωπικό ασφαλείας, πολίτες και ξένους τουρίστες.

Αφορμή για την τελευταία παράταση στάθηκε ο αποκεφαλισμός 20χρονου στην πόλη της Κασερίνης σε επίθεση που πιθανολογείται ότι συνδέεται με δράση ακραίων ισλαμιστικών κύκλων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει στο Υπουργείο Εσωτερικών εξαιρετικές εξουσίες, όπως απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, δυνατότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, δυνατότητα επιθεώρησης καταστημάτων μέρα και νύχτα και αυξημένο έλεγχο των δελτίων τύπου και των δημοσιεύσεων, των ραδιοφωνικών εκπομπών, των κινηματογραφικών και θεατρικών παραστάσεων.

Οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δικαιοδοσίες χωρίς να λάβουν προηγούμενη άδεια από το δικαστικό σώμα, γεγονός το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο αυξανόμενης διεθνούς και εγχώριας κριτικής.

Παράλληλα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας με σκοπό την ανάσχεση της αναζοπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει προσβάλει 126,000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει περισσότερους από 4,300.

Πηγές: Middle East Monitor, Voice of America

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα