ΑΘΗΝΑ
23:13
|
08.05.2024
Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την έναρξη, σύντομα, δύο παράλληλων διαδικασιών, για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a joint news conference with Russian President Vladimir Putin (not pictured) following their talks in Moscow, Russia March 5, 2020. To match Special Report TURKEY-JUDGES/ Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την έναρξη, σύντομα, δύο παράλληλων διαδικασιών, για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου.

Πηγές που επικαλείται η γνωστή κυπριακή εφημερίδα αναφέρουν πως οι δύο διαδικασίες έχουν «κλειδώσει» και θα προχωρούν ταυτόχρονα δίχως όμως να υπάρχει ενδεχόμενο πακετοποίησης, λύση που θεωρείται ότι εξυπηρετεί την Άγκυρα.

Στα ελληνοτουρκικά έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου και αναζητείται υπηρεσιακώς η ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση. Στο Κυπριακό η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, αναμένεται να συγκληθεί αρχές Φεβρουαρίου και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται στο νησί τον Ιανουάριο. 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με πηγές της εφημερίδας, επισημαίνεται πως η κινητικότητα της τουρκικής πλευράς δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται με την απόπειρα «φρεναρίσματος» της συζήτησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. για πιθανές κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η παράμετρος των ΗΠΑ και της ανησυχίας που προκαλεί η κυβέρνηση Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, γεγονός που πιέζει την τουρκική ηγεσία να αναπροσαρμόσει την τακτική της.

Πηγές: Φιλελεύθερος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα