ΑΘΗΝΑ
12:07
|
05.05.2024
Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών του Κόλπου θα πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών του Κόλπου θα πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη που θα φιλοξενήσει το Μπαχρέιν την Κυριακή πριν από μια ετήσια σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τα βήματα για τον τερματισμό μιας διπλωματικής διαμάχης που έχει υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και απέτρεψε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να σχηματίσει ένα ενωμένο μέτωπο κατά του Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες. Η Ντόχα αρνείται την κατηγορία και κατηγορεί τους γείτονές της ότι προσπαθούν να περιορίσουν την κυριαρχία της.

Ωστόσο, το Ριάντ πιέζει για επίλυση της διαφοράς καθώς επιδιώκει να μετριάσει την κριτική από τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να λάβει μια πιο αυστηρή στάση με το βασίλειο από τον προκάτοχό του.

Το Μπαχρέιν δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα προετοιμάσει το έδαφος για την 41η σύνοδο της Διάσκεψης Κορυφής του ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου.

“Οι συνομιλίες συνεχίζονται για μια τελική συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε αξιωματούχος του Κόλπου στο Reuters.

Πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως τη σύνοδο κορυφής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύνολο αρχών για διαπραγματεύσεις ή μια πιο συγκεκριμένη κίνηση που θα συνεπάγεται το άνοιγμα του εναέριου χώρου στο Κατάρ.

Ωστόσο, το Κατάρ έχει πει στο Κουβέιτ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους δύο μεσολαβητές της διαφοράς, ότι κάθε επίλυση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής.

Η Ντόχα είχε θέσει 13 αιτήματα, από το κλείσιμο της τηλεόρασης Al Jazeera και το κλείσιμο μιας τουρκικής βάσης έως τη διακοπή των δεσμών με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την υποβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η επίλυση της διαφωνίας με το Κατάρ φαινόταν «εφικτή» αφού το Κουβέιτ ανακοίνωσε πρόοδο προς τον τερματισμό της διαφωνίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα