ΑΘΗΝΑ
14:50
|
05.10.2024
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να εντείνει την παρακολούθηση κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων από την κυβέρνηση της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να εντείνει την παρακολούθηση κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων από την κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για έναν νόμο για τον οποίο ήδη φορείς και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι θα παραβιάσει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (δηλαδή το δικαίωμα σχηματισμού φορέων, όπως κόμματα θρησκευτικές φορείς, κοινωνικές ομάδες κ.ά.).

Στα άρθρα τού σχετικού νομοσχεδίου προβλέπεται η ετήσια επιθεώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων, φαινομενικά για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο νόμος επιτρέπει επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει τα μέλη των ενώσεων εάν αυτά αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ανασταλούν οι σχετικές δραστηριότητες με δικαστικές αποφάσεις. Επιτρέπει επίσης στα δικαστήρια να αποκλείουν την πρόσβαση σε διαδικτυακές εκστρατείες δωρεών, χωρίς άδεια.

Ο νόμος αυτός θα έχει ισχύ και για τις διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ψηφίστηκε με τις ψήφους του κόμματος αυτού και των εθνικιστικών συμμάχων του.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία έχει οδηγήσει στη φυλάκιση πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και χιλιάδων άλλων πολιτών.

Σχεδόν 680 κοινωνικές ομάδες υπέγραψαν μια δήλωση κατά του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι θα περιορίσει την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν κεφάλαια και να οργανώνονται, ενώ θα βρίσκονται κάτω από τις πιέσεις του Υπουργείου. Τόνισαν επίσης ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Πηγές: Εφημερίδα Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Ηράκλειο: Πήγαν για τσικουδιά αλλά τους ήρθε… σφηνάκι χλωρίνη-Στην εντατική 6 άτομα

Κασσελάκης: Κατατέθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δια αντιπροσώπου Τζάκρη

Χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική βάση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα