ΑΘΗΝΑ
17:31
|
13.05.2024
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία αύριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες ενέκριναν σήμερα την προσωρινή εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου, της συμφωνίας των διμερών εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) – ΕΕ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στις 31 Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία αύριο, Τρίτη, έως τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) ενώ μέσα στις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει το ίδιο και από το ευρωκοινοβούλιο, δίχως να αποκλείεται πιθανή παράταση της διαδικασίας και μετά τις 28 Φλεβάρη εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές (ΗΒ-ΕΕ).

Στη συνέχεια το κείμενο της συμφωνίας (που είναι περίπου 1.200 σελίδες) θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ το αργότερο ως την Πέμπτη ώστε να τεθεί σε ισχύ την Πρωτοχρονιά.

Image

Θα πρέπει να επισημανθεί πως εν αναμονή της επικείμενης επικύρωσής της συμφωνίας από το ευρωκοινοβούλιο, η εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται προσωρινή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, εκτός αν αποφασιστεί άλλη καταληκτική ημερομηνία σε συμφωνία από τα δύο μέρη.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τη συμφωνία. Η διαδικασία αναμένεται τυπική δεδομένης της άνετης πλειοψηφίας που διαθέτει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της υποστήριξης που απολαμβάνει από τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις 10 μηνών, σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή ένα ναυάγιο που θα ήταν εξίσου δυσμενές για τις οικονομίες αμφοτέρων πλευρών.

Τι θα γίνει με το Γιβραλτάρ

Η συμφωνία ΗΒ-ΕΕ δεν καλύπτει προς το παρόν το καθεστώς του Γιβραλτάρ το οποίο μέλλει να αποφασιστεί από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν Ισπανοί και Βρετανοί διπλωμάτες.

Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα πως μελετάται μεταξύ των όρων της συμφωνίας, να συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη που θα εξασφαλίζει πως οι Ισπανοί πολιτες θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους περίπου 15.000 εργαζόμενοι.

Το Γιβραλτάρ εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές για να τροφοδοτήσει τους 34.000 κατοίκους του.

Χωρίς συμφωνία, οι ανταλλαγές με την Ισπανία θα έχουν δασμούς από την 1η Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για «ελαχιστοποίηση του κόστους μιας μη συμφωνίας».

Gibraltar
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μαρινάκης νοιάστηκε για τα λεφτά μας και τα «έχωσε» στη Μαρίνα Σάττι

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (live video)

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την EBU για την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. στην Eurovision

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα