ΑΘΗΝΑ
13:56
|
25.04.2024
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς για την κυβέρνηση όχι για το εμβόλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως ήταν προγραμματισμένο, εμβολιάστηκε νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα 28/12) ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του χωρίς τηλεοπτικές κάμερες, “για να μη χρησιμοποιηθεί ένα τοσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της δημόσιας υγείας για επικοινωνιακούς λόγους”.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε στο Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επίσης εμβολιάστηκε στην πορεία.

Μετά τον εμβολιασμό του, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με συνδικαλιστές υγειονομικούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ‘Ευαγγελισμό’. 

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνεσε ότι “οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια από τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει η κυβέρνηση. Να νιώθουν ανασφάλεια για τις πράξεις και τις παραλείψεις της”, ξεκαθάρισε, όμως ότι δεν έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια “απέναντι στο εμβόλιο και τον εμβολιασμό”.

“Το δηλώνω κατηγορηματικά. Το εμβόλιο είναι όπλο της επιστήμης για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τον ιό. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστεί γρήγορα το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και ιδίως, οι ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα,  γιατί οι μέχρι στιγμής δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα δημιουργθεί μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό στην κοινότητα μέχρι το καλοκαίρι ή μέχρι το επόμενο φθινόπωρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Συνεπώς, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη, αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα τους επόμενους μήνες. Έχοντας τη γνώση των δέκα πρώτων μηνών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, να ρίχνει όλες τις ελπίδες στον εμβολιασμό και να μην κάνει κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ, να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να δώσει κίνητρα σε γιατρούς μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ, να ενισχύσει τη δευτεροβάθμια φροντίδα, να δώσει δωρεάν συνταγογράφηση στα τεστ προκειμένου να υπάρξει σκανάρισμα του πληθυσμού”.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε “σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τα οποία δεν δείχνει μια κυβέρνηση που στήνει επικοινωνιακά σόου για να παραλάβει τρεις κούτες εμβολίων”, ενώ όπως είπε, “χρειάζεται υπευθυνότητα και ένα σχέδιο που απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενίσχυση, κυρίως, των ευπαθών ομάδων και σκανάρισμα του πληθυσμού με μαζικά, δωρεάν τεστ”.

“Αυτό το σχέδιο θα μας σώσει και όχι το να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε το κάλεσμά του προς όλους να άρουν τις αμφιβολίες τους για το εμβόλιο: “Καλώ όλους και όλες που έχουν ακόμα και σήμερα αμφιβολίες και αισθάνονται επιφυλακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο και τον εμβολιασμό, να προσέλθουν και να εμβολιαστούν, έστω και με τους ρυθμούς που γίνεται η διαδικασία. Όλοι μας με το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί να σπεύσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας”.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα δέχτηκε την πρώτη δόση του εμβολίου και ο υπουργεός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Με δεδομένο ότι οι παραδόσεις των εβμολίων θα γίνονται σταδιακά και σε παρτίδες σημαντικά μικρότερες από αυτές που αρχικά είχε υπολογίσει η κυβέρνηση, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Το σχέδιο ‘Ελευθερία’, λοιπόν, θα εστιάσει αρχικά στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Από τον Ιανουάριο 2021 μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.

Εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα