ΑΘΗΝΑ
15:20
|
25.04.2024
Στην σκιά των 1,7 εκατομμυρίων θανάτων της πανδημίας,αναδύθηκε μία σειρά νέων δισεκατομμυριούχων γιατρών και επιστημόνων που συνδέονται με την ανάπτυξη των εμβολίων και των θεραπειών…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην σκιά των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που σκότωσε η πανδημία, αναπτύχθηκε μία ομάδα νέων δισεκατομμυριούχων γιατρών και επιστημόνων που συνδέονται με την ανάπτυξη των εμβολίων, των θεραπειών, των ιατρικών συσκευών και πολλών ακόμη πολύτιμων για την αντιμετώπιση της Covid-19 “όπλων”.

Συνδεδεμένοι με αυτές τις ανακαλύψεις οι νέοι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τις περιουσίες τους σε αστρονομικά ποσά καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε εταιρείες που εμπλέκονται στις παραπάνω δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Forbes στην κορυφή της λίστας των νεοεισερχόμενων κροίσων του 2020, τοποθετούνται οι  Uğur Şahin και Stéphane Bancel, δηλαδή οι δύο επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τα εμβόλια των Pfizer και BioNTech και της Moderna αντίστοιχα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Şahin, ο οποίος συνέστησε την εταιρεία με τον Özlem Türeci, τη σύζυγό του και τον επικεφαλής ιατρό της εταιρείας, αξίζει τώρα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γάλλος ομόλογός του στη Μoderna, Stéphane Bancel, έχει περιουσία 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετεωρική άνοδος της Moderna παρήγαγε επίσης δύο ακόμη δισεκατομμυριούχους, τον καθηγητή του Χάρβαρντ Τίμοθι Σπρίνγκερ και τον επιστήμονα του MIT Ρόμπερτ Λάνγκερ.

Επιπρόσθετα, στο τοπ της λίστας μπήκε και ο Sergio Stevanato, ιδιοκτήτης του ιταλικού ομίλου Stevanato, που κατασκευάζει τα γυάλινα φιαλίδια στα οποία μεταφέρονται οι δόσεις των εμβολίων.

Δεν είναι όμως μόνο τα εμβόλια που φέρνουν αστρονομικά κέρδη: εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες αντισωμάτων και άλλα φάρμακα έναντι του ιού, έχουν επίσης επωφεληθεί από τη φρενίτιδα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο Carl Hansen, Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής AbCellera, αξίζει τώρα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο στις 11 Δεκεμβρίου, που τροφοδοτήθηκε από την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων. τον περασμένο μήνα, για τη θεραπεία με αντισώματα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Eli Lilly.

Ακόμη και οι εταιρείες που εργάζονται στο παρασκήνιο βοηθώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες να τεστάρουν νέα φάρμακα και συσκευές έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να φτάνουν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Ο August Troendle, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβάσεων και κλινικών δοκιμών Medpace, με έδρα το Σινσινάτι, αξίζει τώρα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στο σχεδόν 70% άλμα των μετοχών της εταιρείας του από τις αρχές του έτους.

Οι νέοι μεγιστάνες προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες, αλλά η πλειοψηφία αυτών ζει στην Κίνα, που φιλοξενεί πλέον τρεις δωδεκάδες νέων δισεκατομμυριούχων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – επικεφαλής των οποίων είναι ο Hu Kun, πρόεδρος της κατασκευάστριας ιατρικών συσκευών Contec Medical Systems, που εντάχτηκε στο χρηματιστήριο της Shenzhen τον Αύγουστο.

Οι μετοχές της Contec έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 150% από την IPO λόγω της αλματώδους αύξησης των εξαγωγών ιατρικών συσκευών που ελέγχουν την κατάσταση των πνευμόνων των ασθενών και έχουν καταστεί απαραίτητες σε όλο τον κόσμο.

Παραθέτουμε τους 10 νεοφερμένους στο παγκόσμιο τερέν μεγιστάνες, η περιουσία των οποίων συνδέεται με τον “μόχθο” τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Uğur Şahin


Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech

Καθαρή αξία: 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Γερμανική

Πηγή πλούτου: BioNTech

Ο Τούρκος γιατρός συνέστησε τη BioNTech στη γερμανική πόλη Μάιντς το 2008 με τη σύζυγό του Özlem Türeci, η οποία υπηρετεί ως Επικεφαλής Ιατρός της εταιρείας. Κατέχει περίπου το 17% των μετοχών της εταιρείας. Το απόθεμα της BioNTech έχει αυξηθεί κατά 160% από τον Ιανουάριο, λόγω του επιτυχημένου εμβολίου Covid-19 που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer, το οποίο κηρύχθηκε από το FDA των ΗΠΑ ως 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Οι πρώτες δόσεις κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Δεκεμβρίου και στις ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου, με περισσότερες δόσεις να προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων. Πριν ξεκινήσουν το BioNTech, οι Şahin και Türeci ίδρυσαν την βιοφαρμακευτική εταιρεία Ganymed Pharmaceuticals το 2001, την οποία πούλησαν το 2016, στην ιαπωνική Astellas Pharma για περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια.

Στέφαν Μπάνσελ

Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel.
Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel.
Καθαρή αξία: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Γαλλική

Πηγή πλούτου: Moderna

Ο Bancel, Γάλλος πολίτης, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna που εδρεύει στη Μασαχουσέτη το 2011, αφού εγκατέλειψε την προηγούμενη δουλειά του ως CEO της γαλλικής εταιρείας διαγνωστικών BioMérieux Κατέχει περίπου το 6% της Moderna, αφού πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο μετοχές καθώς το απόθεμα της εταιρείας αυξήθηκε περισσότερο από 550% από τις αρχές του έτους. Στις 18 Δεκεμβρίου, το εμβόλιο Covid-19 της Moderna – με αναφερόμενη αποτελεσματικότητα 95% – ήταν το δεύτερο που εγκρίθηκε από ρυθμιστικές αρχές στις Η.Π.Α. μετά το Pfizer-BioNTech Vacci

Yuan Liping

Καθαρή αξία: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Καναδική

Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα

Ο Yuan Liping κατέχει το 24% μίας από τις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων, την Shenzhen Kangtai Biological Products. Η μετοχή της Kangtai έχει αυξηθεί κατά 90% από τις αρχές του 2020. Η Kangtai είναι ο αποκλειστικός κινέζος κατασκευαστής για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με μια συμφωνία για την παραγωγή 200 εκατομμυρίων δόσεων. Το 2013, το εμβόλιο της εταιρείας κατά της ηπατίτιδας Β συνδέθηκε με το θάνατο 17 βρεφών.

Hu Kun

Καθαρή αξία: 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Κίνεζική

Πηγή πλούτου: Ιατρικός εξοπλισμός

Ο Hu είναι ο πρόεδρος της Contec Medical Systems, κατασκευαστής ιατρικών συσκευών που εδρεύει στη βορειοανατολική κινεζική πόλη Qinhuangdao. Πήγε την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Shenzhen τον Αύγουστο και κατέχει σχεδόν το ήμισυ των μετοχών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 150%. Η Contec αντλεί πάνω από το 70% των εσόδων της από τις εξαγωγές και δημιουργεί μια σειρά ιατρικών προϊόντων για νοσοκομεία, όπως στηθοσκόπια και συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.

Καρλ Χάνσεν

Καθαρή αξία: 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Καναδική

Πηγή πλούτου: AbCellera

Ο Hansen είναι Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της AbCellera με έδρα το Βανκούβερ, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στις πιο υποσχόμενες θεραπείες αντισωμάτων. Ίδρυσε την εταιρεία το 2012. Το 23% του μεριδίου του τον ανήγαγε σε δισεκατομμυριούχο του κλαμπ μετά την επιτυχημένη καταχώριση της AbCellera στο Nasdaq στις 11 Δεκεμβρίου.

Τίμοθι Σπρίνγκερ

Καθαρή αξία: 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Aμερικανική

Πηγή πλούτου: Moderna

Ο καθηγητής βιολογικής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ήταν ιδρυτικό στέλεχος στη Moderna το 2010, όταν επένδυσε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική εταιρεία. Μια δεκαετία αργότερα, το μερίδιο (3,5%) που κατέχει αξίζει τώρα περίπου 1,6 δισ. δολάρια.

Σέρτζιο Στεβανάτο

Καθαρή αξία: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Ιταλική

Πηγή πλούτου: Ιατρικές συσκευασίες

Ο Stevanato είναι πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας ιατρικών συσκευασιών Stevanato Group, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γυάλινων φιαλιδίων στον κόσμο και ένας από τους βασικούς προμηθευτές φιαλιδίων για περισσότερα από σαράντα εμβόλια Covid-19. Η εταιρεία διευθύνεται τώρα από τα παιδιά του Sergio, Franco και Marco, Η εταιρεία με πωλήσεις 700 εκατομμυρίων δολαρίων είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός στυλό ινσουλίνης στον κόσμο. Τον Ιούνιο, ο Stevanato υπέγραψε συμφωνία με το  Gates Foundation για την παροχή 100 εκατομμυρίων φιαλιδίων για εννέα διαφορετικά εμβόλια Covid-19.

Ρόμπερτ Λάνγκερ

Καθαρή αξία: 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Aμερικανική

Πηγή πλούτου: Moderna

Γνωστός ως «Έντισον της Φαρμακευτικής” για το πρωτοποριακό του έργο στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής, ο Λάνγκερ είναι καθηγητής χημικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ήταν ιδρυτικός επενδυτής στη Moderna- που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το γραφείο του στο Cambridge – το 2010 και δεν έχει πουλήσει ποτέ μερίδιο. Tο μερίδιο του 3% που κατέχει αξίζει τώρα περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Έχει επενδύσει επίσης και στις νεοσύστατες εταιρείες βιοτεχνολογίας SQZ Biotechnologies και Frequency Therapeutics.

Premchand Godha

Καθαρή αξία: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Ινδική

Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα

Ο Godha ξεκίνησε ως ορκωτός λογιστής πριν εισέλθει στον φαρμακευτικό τομέα το 1975, όταν απέκτησε τη φαρμακοβιομηχανία Ipca Labs με έδρα το Μουμπάι σε συνεργασία με την οικογένεια του σούπερ σταρ του Μπόλιγουντ Amitabh Bachchan. Η εταιρεία, η οποία παράγει γενόσημα και φαρμακευτικά προϊόντα, είδε την τιμή της μετοχής της να διπλασιάζεται φέτος, εν μέρει λόγω των πωλήσεων του αμφιλεγόμενου ανθελονοσιακού φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πιθανή θεραπεία στις αρχές του πρώτου κύματος της πανδημίας πριν αποθαρρυνθεί η χρήση του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αναποτελεσματικό στη μείωση της θνησιμότητας από το Covid-19.

August Troendle

Καθαρή αξία: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιθαγένεια: Αμερικανική

Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικές υπηρεσίες

Ο Troendle είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Medpace με έδρα το Σινσινάτι, η οποία πραγματοποιεί συμβάσεις και κλινικές δοκιμές για φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα και ιατρικές συσκευές. Πριν από την ίδρυση της Medpace το 1992, ο εκπαιδευμένος από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ εργάστηκε για την κλινική ανάπτυξη του ελβετικού φαρμακευτικού τομέα της Novartis αλλά και ως ελεγκτής στον FDA. Τα εργαστήρια της Medpace χειρίζονται το φάσμα των φαρμακευτικών υπηρεσιών, από τη διεξαγωγή δοκιμών επιχρίσματος και αντισωμάτων για το Covid-19 για εξωτερικές κλινικές έως τη διεξαγωγή σύνθετων κλινικών δοκιμών για φαρμακευτικές που εργάζονται σε νέα εμβόλια και θεραπείες. Το Forbes εκτιμά ότι ο Troendle, ο οποίος κατέχει περίπου το 21% των μετοχών της Medpace, αξίζει τώρα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα