ΑΘΗΝΑ
03:08
|
24.04.2024
" Όλοι ξέρουν πολύ καλά σε ποιο σημείο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αν θελήσουν να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές του Ιράν"ανακοίνωσε το ιρανικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Να μην επιχειρήσει κανείς να παραβιάσει «τις κόκκινες γραμμές» της ασφάλειας του Ιράν στον Κόλπο” προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών,Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, με αφορμή την κίνηση αμερικανικού και ισραηλινού υποβρυχίου προς την περιοχή.

«Όλος ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει ο Περσικός Κόλπος για το Ιράν (…)» και «ξέρει τις πολιτικές (της Τεχεράνης) στον τομέα της ασφάλειας και της εθνικής άμυνας. Όλοι ξέρουν πολύ καλά σε ποιο σημείο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αν θελήσουν να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές του Ιράν» είπε χαρακτηριστικά ο Χατιμπζαντέχ ξεκαθαρίζοντας πως η Τεχεράνη θα υπερασπίσει τον εαυτό της απέναντι σε ενδεχόμενη αμερικανική «περιπέτεια» στη διάρκεια των τελευταίων ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ότι το πυρηνικό υποβρύχιο USS Georgia πέρασε από τα Στενά του Χορμούζ, σε μια νέα επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ιράν.

USS Georgia (SSGN-729) - Wikipedia

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν στη συνέχεια πως προς την περιοχή πλέει και ένα ισραηλινό υποβρύχιο μετά τη διέλευσή του από την διώρυγα του Σουέζ.

Ιρανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως είναι σε αυξημένη επιφυλακή καθώς δεν αποκλείουν κατά τις τελευταίες βδομάδες της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και πριν ορκιστεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, να εκδηλωθεί κάποιου είδους στρατιωτική επιχείρηση “αστραπή” σε βάρος του Ιράν.

Από την άλλη, σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης είναι Αμερικανοί και Ισραηλινοί που φοβούνται πιθανά αντίποινα από το Ιράν ή φιλο-ιρανικές οργανώσεις καθώς στις 3 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την αποτρόπαια δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ, ενώ κλείνουν περίπου 40 μέρες από τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέ, που θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος,από το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα